Οι εμμονές Σολτς για χρέος – εποπτεία “σκιάζουν” τα αισιόδοξα μηνύματα του Ζ.Κ.Γιούνκερ

Ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ βρίσκεται στην Αθήνα και μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό το πρωί αναμένεται στην κοινή συνέντευξη τύπου να δώσει αισιόδοξο τόνο για την πορεία εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, φαίνεται ότι τα λόγια έχουν μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα όσον αφορά τόσο στη ρύθμιση του χρέους, όσο και στην Εποπτεία μετά τον Αύγουστο.

Ο

Γιούνκερ στην Αθήνα δίνει το “φιλί” της μεταμνημονιακής Επιτροπείας στην Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς είναι “απέναντι” στην πρόταση της Γαλλίας, για ελάφρυνση χρέους με βάση την ανάπτυξη, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η Handelsblatt. Επαναλαμβάνει, σε …νέα έκδοση, όσα είχε δηλώσει στις 15 Απριλίου στην κυριακάτικη έκδοσητης Frankfurter Allgemeine.

Το νέο δημοσίευμα ξεκινά υποστηρίζοντας ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Washington Group στην Ουάσιγκτον, όταν οι άλλοι συμμετέχοντες ρώτησαν τον κ. Σολτς εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του, Β.Σόιμπλε, έλαβαν την απάντηση: «Όχι»!

Το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που επικαλείται η Handelsblatt αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δικαιούται έναν τέτοιο μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους, χωρίς αυστηρούς όρους.

«Η αδύναμη ανάπτυξη συνεπώς δεν θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις αποπληρωμές χρέους», επισημαίνει το έγγραφο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Οι όροι θα πρέπει να περιλαμβάνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει τους κοινά συμφωνημένους κανονισμούς προϋπολογισμού για την ευρωζώνη.

Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ένας τέτοιος μηχανισμός (σ.σ.: σύνδεσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Ελλάδα μείνει απόλυτα πιστή στις δεσμεύσεις της και εάν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι ούτως ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης».

«Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο σε αυτό το ζήτημα», απάντησε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν και η Γερμανία ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία εγκαίρως πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος, σημείωσε η ίδια. «Η απόφαση αυτή σίγουρα θα πάρει μερικές ακόμη εβδομάδες, συμπλήρωσε πάντως, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ολαφ Σόλτς στο δρόμο του Σόιμπλε: Μεταρρυθμίσεις και μετά θα δούμε το χρέος

Keywords
Τυχαία Θέματα