ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ… ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ

Μαστίγιο – καρότο για την Ελλάδα από τους δανειστές, οι οποίοι, είτε διαφωνούν μεταξύ τους, είτε κάνουν πως διαφωνούν, έχουν οδηγήσει με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις τους ένα κλίμα απογοήτευσης στους Έλληνες, που μεταφράζεται σε ανησυχητική στασιμότητα για την οικονομία, σε πλήρη “αποχή” από δημιουργικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και σε ταραχή το πολιτικό σκηνικό που ξανα-χωρίζεται σε “εκείνους που θέλουν το καλό της Ελλάδας” και σε “εκείνους που θέλουν την πτώση της κυβέρνησης”.

Μιας κυβέρνησης, που ενώ είναι

μνημονιακότερη των προηγουμένων και ενώ έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επιμένει, προκαλώντας πλέον γέλια, σε υποτιθέμενες “κόκκινες γραμμές” και “προστασία των αδυνάτων”…

Οι δανειστές λοιπόν, που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, “παίζουν” με την ελληνική “καρικατούρα” και ξεχνώντας τις τεράστιες δικές τους ευθύνες για τις λάθος συνταγές των μνημονίων και για τον εκτροχιασμό των προγραμμάτων που εφαρμόζονται, ετοιμάζονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να επανέλθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση της οικονομίας.

Προάγγελος της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, που ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, είπε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα, έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Η εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα το «συντομότερο δυνατό» οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το θέμα του δημοσιονομικού κενού.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Το θέμα είναι πως θα εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, παρά τα σενάρια, πόσα και ποιά σημεία του σχεδίου Γ.Κατρούγκαλου θα περάσουν από το κουαρτέτο. Και αυτό, γιατί κανένας δεν γνωρίζει, αν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1,5% που η ελληνική πλευρά εισηγείται, θα περάσει ως έχει, θα περάσει μόνο το 1% ή δεν θα περάσει καθόλου. Από αυτό, θα εξαρτηθούν σχεδόν τα πάντα στο ασφαλιστιοκό – συνταξιοδοτικό. Αυτό θα καθορίσει αν υπάρξουν μειώσεις και πάνω από ποιό ποσόν των συντάξεων, αυτό θα καθορίσει το θέμα της “προσωπικής διαφοράς” που θα εισπράτουν, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο οι νέοι, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2015, συνταξιούχοι.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Σχεδιάζονται αλλαγές στους φόρους για τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, επανεξετάζονται αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές αλλά οι θεσμοί αντιδρούν στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή 50%-55% για ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μόνο μία φορολογική κλίμακα αλλά περισσότερες ώστε η φορολόγηση να είναι ξεχωριστή για κάθε μία πηγή εισοδήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ: Το ΔΝΤ το υπολογίζει σε 1,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, ενώ οι άλλες πλευρές του κουαρτέτου σε περίπου 900 – 950 εκατ. ευρώ. Το πως τελικά θα υπολογιστεί, θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο κλείσιμο της συμφωνίας για το ασφαλιστικό. Οι διαφωνίες για το “κενό” δεν είναι εύκολο να λυθούν.

“Όπλο” της κυβέρνησης, το τετραπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα του προβλεπομένου στον προυπολογισμό, για τον Ιανουάριο 2016 (ήτοι 1,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 307 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αυξημένων εισπράξεων από ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και εξοικονόμησης δαπανών) . Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν κατά 69 εκατ. λιγότερα από τον στόχο, ενώ οι δαπάνες ήταν κατά 483 εκατ. λιγότερες από ότι προβλεπόταν.
Από την άλλη πλευρά, η δυσπιστία είναι διάχυτη, για εκκρεμή θέματα που θα φέρουν έσοδα όπως η περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ , τα έσοδα ύψους 120 εκατ. ευρώ από τα VLTs του ΟΠΑΠ όπου έχουν μπλοκαριστεί, ο φόρος στο κρασί, το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα