Οι 350 λέξεις των Financial Times που απογείωσαν το ΧΑ

Ενα κείμενο μόλις 350 λέξεων της Αγγλοσαξονικής δημοσιογραφικής σχολής η οποία υποστηρίζει πως στην πρώτη παράγραφο του ρεπορτάζ πρέπει να τα λες όλα, ήταν αρκετό να δώσει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο την απαραίτητη ώθηση που χρειαζόταν ώστε να σπάσει κρίσιμες ψυχολογικές αντιστάσεις και να δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους από την αρχή της εβδομάδας πίστεψαν στα long σήματα.

Τα οποία πολλοί τα έβλεπαν, πολλοί λιγότεροι ωστόσο είχαν το θάρρος να τα αξιοποιήσουν. Ο λόγος για το άρθρο του Miles

Johnson που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην στήλη Short View των Financial Times και μετέδωσε το «euro2day.gr», με τον κατηγορηματικό τίτλο «Κρύβει ευκαιρίες το Ελληνικό Χρηματιστήριο».

Επικοινωνιακό μάρκετινγκ

Πέρα βεβαίως από το ρεπορτάζ που περικλείει όλα τα δεδομένα που προκάλεσαν το σήμα αγορών, όπως για παράδειγμα την απόκλιση της αγοράς μετοχών της Λεωφόρου Αθηνών από εκείνη των ομολόγων, και το discount των τραπεζικών τίτλων σε σχέση με την λογιστική τους αξία, έχει σημασία να επισημανθεί πως καθ’ όλη την εβδομάδα στην αγορά έλαβε χώρα ένα επικοινωνιακό μάρκετινγκ τόνωσης της ψυχολογίας με μέτρια ωστόσο αποτελέσματα μέχρι την Τετάρτη.

Τραπεζίτες, μεγαλομέτοχοι τραπεζών, πλήθος δηλώσεων από αξιωματούχους και reports κορυφαίων επενδυτικών οίκων, προσπάθησαν να ξορκίσουν την κακοδαιμονία του ΧΑ.

Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε πως το χτύπημα στο καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης στην Wall Street από τον Υπουργό Οικονομικών και οι συνεντεύξεις που παραχώρησε στην απέναντι πλευρά του ωκεανού, εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια. Ο Ε. Τσακαλότος μάλιστα τόλμησε να ψελλίσει πως η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για όλων των ειδών τα χαρτοφυλάκια, ή αλλιώς ακόμα και για τα «καταραμένα»… hedge funds.

Επίσημη πρόσκληση στα hedge funds

Άλλωστε ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά αυτό που ξεκάθαρα αναφέρει ο αρθρογράφος των FT, ότι δηλαδή «υπάρχουν πολλές ελληνικές μετοχές που είναι μικρές σε όρους κεφαλαιοποίησης, κάτι που σημαίνει ότι ελάχιστοι αναλυτές ασχολούνται με το να τις καλύψουν όπως και ότι τα μεγάλα funds δεν μπορούν να τις αγοράσουν». Άρα το τερέν προσφέρεται για την ώρα, μόνο για τα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια που ενίοτε σορτάρουν άγρια τις Ελληνικές μετοχές, αλλά προφανώς θα παίξουν και το long στοίχημα όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν.

Window dressing και contrarians

Αυτά όσον αφορά τον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο σήμερα εκείνο που μένει να δούμε είναι το κατά πόσο οι δυνάμεις της αγοράς είναι διατιθέμενες αλλά και μπορούν να συνεχίσουν το window dressing και μετά το γύρισμα των Παραγώγων της Παρασκευής. Σίγουρα οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και οι fund managers που διατηρούν δεσπόζουσες θέσεις σε χαρτιά εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, επιθυμούν όσο το δυνατόν καλύτερες αποτιμήσεις στην λήξη της χρήσης, ευελπιστώντας στο ότι η προεξόφληση της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο μέσω του ΧΑ δεν θα προσκρούσει σε αστάθμητους αρνητικούς παράγοντες και θα αρχίσει να εξελίσσεται σταδιακά από τον καινούριο χρόνο. Στο τέλος του οποίου όπως καταλήγει το άρθρο του Miles Johnson», «τα στοιχήματα στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι λιγότερο contrarian και περισσότερο συμβατικά». Πάντως ως τότε το «τρενάκι του τρόμου» συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και οι «ανορθόδοξοι» παίκτες όπως χαρακτηρίζονται οι «contrarians», θα εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Του Αντώνη Τάντουλου –[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα