Ωδή στη Σάμο που συνεχίζει να μας εκπλήσσει!

17:29 2/9/2023 - Πηγή: BankWars

Ανυπομονούσα να γράψω για ένα νησί του Αιγαίου, έναν παράδεισο στη γη, τη Σάμο, που ακόμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Γράφει η  Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Σήμερα η ιστορία μου έχει μαγικούς καταρράχτες, αμόλυντες εξωτικές παραλίες, δραστηριότητες σε βουνό και θάλασσα, απολαυστικές επισκέψεις σε μουσεία, οινοποιεία, που ίσως καταφέρουν να σε πείσουν να πετάξεις στα απίθανα αυτά μέρη, ώστε το επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου σου να είναι ένα από τα καλύτερα που έχεις γράψει ως τώρα.

Πυθαγόρειο
στο λιόγερμαΠρωτοπάτησα το πόδι μου στη Σάμο τη δεκαετία του ’70 τεσσάρων ετών. Και ενώ υπήρχε το πατρογονικό σπίτι στο Βαθύ εμείς μείναμε στο Ηραίον, ένα απομονωμένο τότε ψαροχώρι.

Το γραφικό λιμανάκι του Ηραίου, και στο βάθος το βουνό Μυκάλη (εθνικός δρυμός) της Τουρκίας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Γλαύκο τον Βούρο να ρωτάει τη μητέρα μου κάθε πρωί τι ψάρι ήθελε να φάει στο δείπνο και κάθε μέρα η επιθυμία της εκπληρωνόταν. Δεν χόρταινα το μπάνιο μας στα πεντακάθαρα νερά, κοντά στις πηγές του Ίμβρασσου ποταμού όπου γεννήθηκε η Θεά Ήρα, στις μυθικές στα παιδικά μου μάτια παραλίες.

Πηγές του Ίμβρασσου ποταμού. Εκεί που γεννήθηκε η Θεά Ήρα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής των Ηραίων, γυναικείων αθλητικών αγώνων. Ο πρώτος ναός προς τιμήν της θεάς Ήρας είχε ήδη χτιστεί το 1.100 π.Χ.και υπάρχει η θεωρεία ότι τα Ηραία χρονολογούνται πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Ηραίο και το Πυθαγόρειο ανατολικότερα ήταν ο λόγος που ανέπτυξα συναισθηματικούς δεσμούς με τη Σάμο.

Το Πυθαγόρειο λουσμένο στο φως. Μνημείο Παγκόσμιας ΚληρονομιάςΠαραλία Πυθαγορείου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος είχαν επιλέξει να κάνουν τις διακοπές τους εδώ!Μεγάλη πολύβουη παραλία, με φόντο το κάστρο του Λογοθέτη, με δροσερά νερά και αθλητικές δραστηριότητες. Ο Γιώργος ο Κονταξής ο καλύτερος δάσκαλος σερφ και σκι θα σας διδάξει παρέχοντας σας ευρωστία και ευεξία στις διακοπές σας. Λιμάνι Πυθαγορείου, χτισμένο πάνω στο αρχαίο λιμάνι του 5 αιώνα π.χ

Στην εφηβεία μου αγάπησα το Βαθύ και ερωτεύτηκα κυριολεκτικά το Κοκκάρι και τις παραλίες του που σου δίνουν το περίσσειο αίσθημα ελευθερίας. Αυτό, που αποθηκεύεις στην ψυχή σου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Πόλος έλξης στο Κοκκάρι αποτελούν τα καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια, το μικρό λιμάνι και οι παραλίες (Τσαμαδού, Λεμονάκια και Τσαμπού) που το περιβάλλουν.

Από τις αγαπημένες μου παραλίες η Τσαμαδού. Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα, ήρεμα νεράΠαραλία Τσαμαδού. Στο βάθος αχνοφαίνεται το γραφικό και εναλλακτικό ΚοκκάριΜη χάσετε την ευκαιρία να δειπνήσετε πάνω στο κύμα στην παραλία Κοκκαρίου. Ανάμνηση παντοτινήΠαραλίες Μικρή και Μεγάλη Τσαμπού. Εδώ που νιώθεις την απόλυτη ελευθερία!Πανέμορφο το Κοκκάρι! Περπατήστε, κολυμπήστε, γευτείτε τις όμορφες Σαμιακές συνταγές και το φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια του. Απολαύστε την συγκλονιστική του ομορφιά!

Στη Σάμο λοιπόν χαρίσαμε τη ψυχή μας. Δεν μπορεί να σε προδώσει η μαγεία αυτού του τόπου. Γήινη, προσηνής και όμορφη μέσα και έξω, σαν τη γυναίκα που θέλεις να αποκτήσεις για πάντα.

Η παραδεισένια παραλία Λιβαδάκια έξω από το Βαθύ

Το νησί με τη μεθυστική ομορφιά, τις συναρπαστικές εναλλαγές της φύσης, την οργιώδη βλάστηση, τις δεκάδες υπέροχες παραλίες, το πολυβραβευμένο της μοσχάτο οίνο και τα σπουδαία μνημεία του μακραίωνου πολιτισμού, υπήρξε η μυθική γενέτειρα της Ήρας, ο τόπος που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο, αλλά και σπουδαίων προσωπικοτήτων και μεγάλων πρωτοπόρων της επιστήμης και της τέχνης του αρχαίου κόσμου. Του  Επίκουρου, του Αρίσταρχου λόγιων, επιστημόνων και μεγάλων καλλιτεχνών καθώς και του μεγαλύτερου φιλοσόφου – μαθηματικού όλων των εποχών, του Πυθαγόρα.

Το άγαλμα του Πυθαγόρα, στο λιμάνι του χωριού.

Το νησί γνώρισε μέρες απερίγραπτου μεγαλείου, καθώς αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο του μεσογειακού κόσμου. Τα περικαλλή ιερά και οι φιλοσοφικές εταιρείες του νησιού έχαιραν εκτίμησης από βασιλείς, ιερείς, ανθρώπους των γραμμάτων και της αναζήτησης.

Δεν απαρνήθηκα ποτέ τα μέρη που με αποπλάνησαν από την αρχή, άρχισα όμως να ανακαλύπτω συστηματικότερα την «άλλη Σάμο». Κάθε χρόνο απίστευτα ακατέργαστα διαμάντια περιμένουν να σε γητεύσουν γιατί περί τούτου πρόκειται.

Φτάνοντας στο Μεγάλο Σειτάνι. Ίσως η αγαπημένη μου παραλία. Εξωπραγματική ομορφιά. Από το φαράγγι ακούγονται ήχοι που σου εξάπτουν τη φαντασία και αναρωτιέσαι εάν οι Νύμφες υπήρξαν μόνο στη σφαίρα της μυθολογίας.Κασονήσι. Αγναντεύοντας από αριστερά προς δεξιά Κασονήσι, Τουρκία, Σάμος. Η γαλάζια λίμνη του Β. Αιγαίου με τα μαγικά νερά. Απομονωμένη και ανέγγιχτη. Την προσεγγίζεις είτε από ένα δύσκολο μονοπάτι ξεκινώντας από την Κέρβελι, είτε με σκάφος. Εμείς προτιμήσαμε να φτάσουμε έως εδώ με καγιάκ, που το ενοικιάσαμε από το Kervelli vilage hotel. Εάν το επιχειρήσετε λίγη προσοχή στον καιρό γιατί υπάρχουν ρεύματα.Και ο Θεός έφτιαξε τη Χρυσή άμμο …Ηλιοβασίλεμα στον Μπάλο, μέσα από την Σπηλιά. Εάν φτάσετε εκεί, μετά από ένα υπέροχο μπάνιο θα δειπνήσετε στο εστιατόριο Στέλλα. Όταν πρωτοπήγα νόμιζα ότι είχα κάποιου είδους ψευδαίσθηση. Ένας τοσκανικός ελαιώνας με υπέροχες “γκουρμε” γεύσεις και εξυπηρέτηση αναπάντεχη θα σας απογειώσει  Τα υπόλοιπα τα αφήνω να τα ανακαλύψετε…

Μην αρκεστείτε σε τίποτε λιγότερο από την παραμονή σας στο Πυθαγόρειο, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ή της ευρύτερης περιοχής. Ο τόπος της Αρχαίας Σάμου θα σας γεμίσει με ενέργεια.  Η περιοχή αυτή φιλοξένησε ανθρώπους που γεννήθηκαν, έζησαν και πέθαναν εκεί, φορτίζοντας το χώρο με την ενέργεια τους. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, η δράση, οι τελετουργίες και οι προσδοκίες τους κρυσταλλώθηκαν στο χώρο και πάλλονται ακόμα και σήμερα. Ο ναός της Ήρας, ο μεγαλύτερος απ’ όσους είχε δει ο Ηρόδοτος, βρισκόταν 5 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης και η πόλη έσφυζε από ζωή…με 150.0000 κατοίκους!

Πυθαγόρειο από την Παναγία την Σπυλιανή. Στο βάθος το όμορφο Αγαθονήσι, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και να επιστρέψετε την ίδια ημέρα ή να πάτε για μια μέρα και να σας πλανέψει…

Επιλέξτε να μείνετε στο παραδοσιακό ξενοδοχείο Δόρυσσα. Η διαμονή εδώ θα είναι μια εικονική εισαγωγή στην επαρχιακή ζωή του νησιού, όπου γίνεστε μέρος μιας πολύχρωμης κοινότητας που διατηρεί την αίσθηση ενός αληθινού χωριού, αλλά με πολυτελή καταλύματα και υπηρεσίες.

Το χωριό του ξενοδοχείου Δόρυσα θα σας δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα αληθινό χωριό.

ή  δοκιμάστε το υπέροχο ολοκαίνουργιο Casa Cook με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του που φέρνει, στην εποχή της αποξένωσης, τους ανθρώπους χαλαρά πιο κοντά. Kαι τα δυο στην ενεργειακή σφαίρα της Αρχαίας Σάμου θα σας μαγέψουν. Υπάρχουν βεβαίως και όμορφα μικρότερα ξενοδοχεία τόσο μέσα στο Πυθαγόρειο, όσο και στο κοντινό Ποτοκάκι με την όμορφη ομώνυμη παραλία.

Η βόλτα στο γραφικό λιμάνι του Πυθαγορείου φαντάζει σαν σκηνικό ταινίας τόσο μαγευτικό και απίστευτα γραφικό. Κάντε το γύρω του λιμανιού χαζεύοντας τα καίκια και όλων των ειδών τα σκάφη καθώς και τα υπέροχα και ευφάνταστα μαγαζιά που κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Μη ξεχάσετε να καθήσετε στο Two spoon για ονειρεμένα γλυκά και χυμούς στο λιμάνι και στο Περγαμόντο στην πλατεία του παλιού δημαρχείου για υπέροχο ευφάνταστο φαγητό και κορυφαία κοκτέηλ, όπως το Old Cuba. Ωστόσο το Πυθαγόρειο έχει πολλές και καλές επιλογές για φαγητό τόσο στο λιμάνι, όσο στο ρεματάκι (στη Στέλλα πρωινό ψάρι με τα πόδια στη θάλασσα) και στα υπέροχα γραφικά σοκάκια του, για αυτό πειραματιστείτε άφοβα.

To Two Spoons δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το καλύτερο γαλλικό Patisserie. Mια επίσκεψη εδώ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι αισθητική απόλαυση!

Εξαιρετικός είναι ο περίπατος προς την Παναγία την Σπηλιανή, από όπου θα θαυμάσετε τη φαντασμαγορική θέα από το Πυθαγόρειο έως το Ηραίο.

Μοναστήρι Παναγίας ΣπυλιανήςΑπό αριστερά φαίνεται το χωριό του Δόρυσσα, η λίμνη γλυφάδα, ο οικισμός Ποτοκάκι πάνω στη θάλασσα και στο τέλος του κόλπου το Ηραίον.

Εκεί βρίσκεται το μαγευτικό αρχαίο θέατρο της Σάμου, όπου πάντα υπάρχει κάτι όμορφο για να παρακολουθήσετε. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε φανατικά το Samos young Festival, όπου δεκάδες Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, δημιουργούν  νύχτες μαγικές και ονειρεμένες.

Νύχτες μαγικές και ονειρεμένες στο Αρχαίο θέατρο

Μια επίσκεψη στο Ευπαλίνειο όρυγμα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής και σήμερα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, θα σας εντυπωσιάσει. Το απόγευμα μη παραλείψετε να περπατήσετε από το κάστρο του Λογοθέτη, που δεσπόζει στην νοτιοδυτική πλευρά του Πυθαγορείου, μέχρι το δημοτικό σχολείο.

Φέτος αποβιβαστήκαμε στο Καρλόβασι, ωστόσο μπορείτε να έρθετε με το αεροπλάνο στο Πυθαγόρειο και να ενοικιάσετε αυτοκίνητο. Η ζέστη των ημερών μας οδήγησε αμέσως στην παραλία Ποτάμι σε ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο με βαθιά πεντακάθαρα νερά. Στον τόπο και τον χώρο που εμπνεόταν ο Γιάννης Ρίτσος τα καλοκαίρια του, ο ποιητής των απλών και μικρών πραγμάτων τα οποία μέσα στον λόγο του έπαιρναν τεράστιες διαστάσεις.

Παραλία ποτάμι

Εάν έχετε ώρα μείνετε και κολυμπήστε μέχρι να βουτήξει και ο ήλιος στη θάλασσα ή θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα από το εστιατόριο Ψαράδες λίγο έξω από το Καρλόβασι.

Δείπνο στους Ψαράδες έξω από το Καρλόβασι

Στην περιοχή αξίζει κανείς να επισκεφτεί τους καταρράκτες μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση με υπεραιωνόβια πλατάνια.

Για να φτάσεις στους καταρράκτες χρειάζεται να κολυμπήσεις σε ένα μικρό κομμάτι της λιμνούλαςΜαγικά μέρη, τα πάντα μπορείς να φανταστείς εδώ!

Λίγο πιο κάτω από την παραλία Ποτάμι βρίσκονται οι παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σειτάνι. Τα πράσινα νερά και τις σπηλιές των οποίων έχουν επιλέξει και επισκέπτονται οι φώκιες Monachus Monachus αλλά και άλλα προστατευόμενα είδη. Δυο μαγικές απομoνωμένες παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς μόνο με νηνεμία. Εάν σου αρέσει η πεζοπορία (1 1/2 ώρα) θα απολαύσεις από ψηλά την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Μεγάλο Σειτάνι από ψηλά!

Εάν δεν είσαι για αυτά, μπορείς να ενοικιάσεις ένα σκάφος από το Καρλόβασι μαζί με τους φίλους σου, όπως κάναμε εμείς. Πληρώνοντας 70 ευρώ το άτομο πηγαίνεις πιο ξεκούραστα και απολαμβάνεις ίσως την ομορφότερη παραλία της Σάμου, μέσα σε βουνά και χαράδρες. Ο Διαμαντής και ο Κώστας είναι πρόθυμοι να σας δείξουν πολλά από τα μυστικά του νησιού.

Η οπτική του νησιού από τη θάλασσα σου δίνει άλλη διάσταση. Πλησιάζοντας μικρό Σειτάνι.

Μη φύγετε από το Καρλόβασι, εάν δεν επισκεφτείτε τα παλιά Ταμπάκικα, τα βυρσοδεψία που άνθισαν από τα τέλη του 19 αιώνα.

Κομμάτια τις ιστορίας του νησιού χάνονται σιγά σιγά αφού κανείς δεν ασχολήθηκε να αξιοποιήσει αυτά τα υπέροχα, γεμάτο μνήμες πέτρινα κτήρια που υπήρξαν οι οικονομικοί πνεύμονες του νησιού επί χρόνια!

Το πρώτο μπάνιο στο ποτάμι ήταν βάλσαμο, ωστόσο εάν με ρωτήσετε ποια παραλία αγαπώ περισσότερο δεν μπορώ να απαντήσω! Η Μυκάλη, η Ψιλή Άμμος, η Κέρβελη, το Κασονήσι, το Κλήμα, η Μουρτιά, η Μικρή και Μεγάλη Λέκκα, τα Λεμονάκια, η Τσαμαδού, η Τσαμπού, το Ποτάμι, το Μικρό και Μεγάλο Σειτάνι, ο Λιμνιώνας, η Χρυσή άμμος, τα Βοτσαλάκια, ο Μπάλος, τα Καλαδάκια, το Ποτοκάκι είναι όλες μοναδικές παραλίες που συνδυάζουν πρασινογάλανα και τυρκουάζ νερά άλλοτε με βότσαλο, άλλοτε με χρυσή άμμο, άλλοτε με οργιώδη βλάστηση, άλλοτε με την ηρεμία της ελιάς και της αλμύρας.

Μαγικά χρώματα στην Κέρβελι

Μη ξοδέψετε όλο σας το χρόνο όμως στις παραλίες, η Σάμος έχει χαρίσματα, άξια θαυμασμού και σεβασμού, για να την αγαπήσετε πραγματικά.

Αφιερώστε χρόνο στα μουσεία της. Θαυμάστε τον υπερμεγέθη Κούρο της (4,8 μ ύψος) στο Αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου στο Βαθύ, που ανακαλύφθηκε τυχαία στον Ιερό δρόμο προς Ηραίον σε βάθος μόνο 20εκ.

Δέος μπροστά στον μεγαλύτερο Κούρο της Ελλάδος με το μυστηριώδες αρχαϊκό χαμόγελο, το ζωντανό και έντονο βλέμμα και το αθλητικό και μεγαλοπρεπές παράστημα.

Επισκεφτείτε το μουσείο του Πυθαγορείου, ένα μουσείο κόσμημα που παρουσιάζει την πολιτισμική εξέλιξη της αρχαίας Σάμου και της υπαίθρου της από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.

Μουσείο Πυθαγορείου

Ενοικιάστε ένα ποδήλατο από το Πυθαγόρειο και κατευθυνθείτε προς τον όμορφο οικισμό Ποτοκάκι, στο τέλος του δρόμου στο ξύλινο γεφύρι θα συναντήσετε τον ποδηλατόδρομο, παράλληλος της ακτογραμμής αλλά και της ιεράς οδού που τον 6ο αιώνα πχ ένωνε την αρχαία πόλη της Σάμου με το ιερό της Θεάς Ήρας.

Μια υπέροχη διαδρομή από το Πυθαγόρειο στο Ηραίο, με στάσεις για να αγναντεύσεις τη Μυκάλη και τον Επταστάσιο πορθμό.

Αν πάλι είστε τυχεροί θα πάτε με πανσέληνο στο Ιερό.

Η κολώνα που έχει απομείνει από τον υπέρλαμπρο ναό της Ήρας

Εκατοντάδες αγάλματα στόλιζαν και από τις δυο πλευρές τον ιερό δρόμο. Αισθανθείτε τη μυστική ενέργεια της περιοχής και αφεθείτε στη μαγεία του χώρου.

Εάν πάλι θέλετε να δείτε το μικρό αιλουροειδές, που ενέπνευσε την Άλκη Ζέη να γράψει το καπλάνι της βιτρίνας θα κατευθυνθείτε προς το Μουσείο Φυσικής ιστορίας στους Μυτιληνιούς.

Ανακαλύψτε τα οινοποιεία της Σάμου. Οργανώστε μια ξενάγηση στον Οινοποιητικό συνεταιρισμό στο Βαθύ, κάντε οινογνωσία στο οινοποιείο του Νίκου Βακάκη με τα διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά του, στα Κοντέικα, έξω από το Καρλόβασι.

Επισκεφτείτε τo Λίκνον, όπως ονομάζεται ο εντυπωσιακός μίνιμαλ οίκος του Metaxa στο χωριό Βουρλιώτες, που είναι κάτι παραπάνω από ένας αμπελώνας. Είναι ένα τοπίο, σαν αρχαίο λίκνο όπου γεννιέται το φημισμένο κρασί «Μοσχάτο» Ο αμπελώνας του Metaxa στη Σάμο σαν αρχαίος ναός του κρασιού, βυθίζεται κάτω από τα αμπέλια. Ζήστε τη μυσταγωγία στη Σάμο και ευφραίνετε την ψυχή σας.

Στη βάση το μαγικού χωριού Βορλιώτες κρέμονται οι πεζούλες με το αρωματικό μοσχάτο Σαμιώτικο κρασίΆριστης αισθητικής το λίκνο του Μεταξά, ριζώνει μέσα στη Σαμιακή γή λες και υπήρχε πάντα εκεί.Λίκνον ΜεταξάΓια να ολοκληρωθεί η εμπειρία του Λίκνον, το ελληνικό κεχριμπαρένιο ποτό συνδυάζεται με τις τοπικές γεύσεις που εξερευνούν περαιτέρω τα αρώματά του, σε ένα μενού – δημιουργία του chef Γιάννη Μπαξεβάνη που αφηγείται την ιστορία του τοπίου.Μην το χάσετε

Ήρθε η ώρα να θαυμάσετε τις καλλιέργειες ορχιδέων μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σας. Λίγο έξω από τη Χώρα θα απολαύσετε το κάλλος των Σαμιακών ορχιδέων του Γιακουμή Αμιρσώνη, που χάριν της πρωτοποριακής του ιδιοσυγκρασίας, η χάρη τους έχει φτάσει στα πέρατα της γης.

Η Σάμος είναι ένα νησί διάσπαρτο από ξωκλήσια, μετόχια και μονές. Τα περισσότερα μοναστήρια χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, ενώ υπάρχουν ξωκλήσια και εκκλησίες που χρονολογούνται από το 10ο και 11ο αιώνα. Αξίζει πραγματικά να τα επισκεφτείτε.

Μοναστήρι Μεγάλης Παναγιάς στους Κουμαραδαίους. Η θέα από εκεί είναι απλά συγκλονιστική.Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Κάθε φορά που ανεβαίνω μου κόβεται η ανάσα από την απερίγραπτη ομορφιάΑπό το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, Παραλία Μουρτιά, Μικρή Μεγάλη Λάκκα, Κασονήσι στο βάθος.

Για όσους ενδιαφέρονται για πεζοπορίες σε μαγικά μονοπάτια στην άγρια φύση, η Σάμος διαθέτει ένα από τα καλύτερα περιπατητικά μονοπάτια. Δείτε εδώ  Αλλά και η ακτογραμμή της θα σας εντυπωσιάσει. Κάθε μέρα ξεκινούν από το Πυθαγόρειο καίκια που σε οδηγούν σε μαγευτικές παραλίες. Εμείς επιλέξαμε το καίκι του Γιάννη του Πασχάλη που ως νέος πειρατής μας οδήγησε σε μέρη μυστικά και παρθένα. Η τελευταία εκδρομή στον παράδεισο που του έδωσαν το όνομα Σαμιοπούλα.

Η Σάμος έχει τόσα να σας προσφέρει που θα την αγαπήσετε. Η συμμετοχή σας στα δρώμενα, στον πολιτισμό και στην ιστορία της προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για δική μας αλλαγή και δίκαια μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο προσωπικής φώτισης, αυτοανάπτυξης και εσωτερικής ανακάλυψης σε συνθήκες βαθύτερης επικοινωνίας με τη φύση και τον πολιτισμό. Μια ευκαιρία αλλαγής μας προς το καλύτερο. Καλό ταξίδι!

TIPS

Εάν βρεθείτε στη Σάμο 6 Αυγούστου θα απολαύσετε την αναπαράσταση της μάχης του Γέροντα, προς τιμή της νίκης μας επί του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου και τη διάσωση της Σάμου, κάτι ανάλογο της Αρμάτας των Σπετσών.

Ο Αύγουστος στη Σάμο έχει πολιτισμό! Το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» δημιουργεί ροές πολιτισμού και συντελεί στην επισκεψιμότητα ανθρώπων από όλον τον κόσμο που αναζητούν συσχετισμούς με τη γενέτειρα του Πυθαγόρα.

Ηραία

Δοκιμάστε την παραδοσιακή πλάτη γεμιστή από κατσίκι στην Άννα στους Σπαθαραίους μαζί με ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

Μαγεία από Σπαθαραίους

Τους ωραιότερους ρεβυθοκεφτέδες στο Απέραντο στην Μυκάλη

Εδέσματα με Σαμιακή τρούφα στην Ιθάκη στις Βαλεοντάτες μέσα σε οργιώδη φύση και καλάηδημα αηδόνιων

Ψάρι και θαλασσινά στο Ηραίον, στον Πανσέληνο και στον Βούρο κοιτάζοντας τον Επταστάδιο πορθμό, στο Χρυσόπετρο στα Βοτσαλάκια, στο Καντούνα στο Κλήμα

Ορίζοντες. Υπέροχες γεύσεις με συγκλονιστική θέα στο χωριό Πλάτανος

Ανεβείτε στο πανέμορφο ορεινό χωριό Πλάτανος την ώρα της δύσης και δειπνήστε στους Ορίζοντες

Επισκεφτείτε τα ορεινά χωριά Άμπελος, Μανωλάτες και Βουρλιώτες

Μανωλάτες

Μη χάσετε τον ομορφότερο θερινό κινηματογράφο στους Μυτηλινιούς. Κάτω από τα αστέρια και τις καλοκαιρινές μυρωδιές μπορείτε να παραγγείλετε φαγητό, ενώ οι ωραιότεροι λουκουμάδες που έχετε φάει θα είναι το κέρασμά σας.

Από το Ηραίο, φωτίζεται η Μυκάλη της Τουρκίας!Κέρβελι, ΚασονήσιΗλιοβασίλεμα στο Κλήμα. Το εστιατόριο Γκαντούνα θα σας ενθουσιάσειΗ εξωτική παραλία Μουρτιά

Ο κόλπος του Ποσειδώνιου και απέναντι η Τουρκία

Παραλία Μυκάλης. Μπορεις να κολυμπας μόνος σου όλο το ΚαλοκαίριΜπάλος, κοιτάζοντας τους Φούρνους

“Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και όσοι δεν ταξιδεύουν μένουν μόνο στην πρώτη σελίδα” – Άγιος Αυγουστίνος

ΠΗΓΗ: healthyvoice.gr 

Keywords
ωδή, ωδή, ολυμπιακοί αγώνες, το νησι, τζουλια, φως, καλοκαιρι, hotel, δραση, cuba, θεατρο, samos, festival, chef, ξωκλήσια, συμμετοχή, μπορεις, τζουλια αλεξανδρατου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, αξια, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, τζουλια αλεξανδρατου 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, ξωκλήσια, περγαμοντο, τρουφα, γιαννης ριτσος, πνευμονες, ποδηλατο, αυτοκινητο, γλυκα, γυναικα, ηροδοτος, θαλασσα, ιθακη, λουκουμαδες, μητερα, μνημειο, νησι, ξενοδοχεια, ομορφια, ριτσος, σαμος, σφαιρα, φως, χρωματα, ωρα, cuba, αγωνες, αεροπλανο, αυγουστος, αισθητικη, αξιζει, αμμος, αννα, απιστευτα, απλα, αρχαια, αρωματα, αστερια, ατομο, βαλσαμο, βιβλιο, βλεμμα, βουνα, βρισκεται, βυρσοδεψια, φαγητο, γινεται, γλυφαδα, δασκαλος, δειτε, δικη, δωσει, δρωμενα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ελξης, ενεργεια, ενοικιασεις, εργα, εξελιξη, εξυπηρετηση, εποχη, επιθυμια, ερθετε, ετων, ευεξια, ζεστη, ζωη, ζωοδοχου πηγης, ιδια, ηλιος, υπηρεσιες, ηρεμια, ηχοι, θεα, θεος, ηρεμα, καγιακ, κεφαλαιο, κυμα, κλεοπατρα, κοσμημα, κρασι, κρασια, λικνο, λογο, μαγεια, μανιταρια, ματια, ματι, μικρο, μνημεια, μοσχατο, μπανιο, μπορεις, μπορειτε, μυστικα, νηνεμια, νυμφες, νομιζα, παντα, ο ηλιος, οικος, ομορφη, ονομα, παιδικα, πεζοπορια, πρωινο, πρωι, ψυχη, πυθαγορειο, ροες, συμμετοχή, σκαφη, σκεψεις, σπιτι, σπιτια, σχολειο, τιμη, το βουνο, τουρκια, φαντασια, φεστιβαλ, φυση, φτανει, φυσικο, φοντο, φορα, χαμογελο, χρυση, ομορφα, αμπελια, chef, ειδη, εκδρομη, εκκλησιες, festival, γευσεις, hotel, χωρα, ηλιοβασιλεμα, κολπος, κομματι, κωστας, μπροστα, ναος, νιωθεις, πηγες, ποιητης, ποδια, ποτο, ψαρι, samos, σπηλια, θαλασσινα, υπεροχο, υπεροχη, βεβαιως, βουνο, χαλαρα
Αναζητήσεις
odi-sti-samo-pou-synechizei-na-mas-ekplissei.htm,
Τυχαία Θέματα