«Όχι» Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο για τα πλεονάσματα – Πάει πίσω το μεσοπρόθεσμο

«Πόρτα» έφαγε η ελληνική κυβέρνηση από τον Επίτροπο της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, όσον αφορά το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα. Το θέμα συζητήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ.Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν να καθυστερήσει η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για τον Μάιο.

Να τελειώνει η Ελλάδα

με τη μικροδιαχείριση της κρίσης, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να τελειώσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, είναι το μήνυμα του Επιτρόπου της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί.

Το μήνυμα μου είναι σαφές: Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα είναι ώρα να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να φύγει από την κρίση. Είναι ώρα για σταθερότητα, εφαρμογή και επενδύσεις, τόνισε ο Επίτροπος.

Όσον αφορά το θέμα του στόχου για τα πλεονάματα, ο Μοσκοβισί τάχθηκε κατά του να ανοίξει τώρα η σχετική συζήτηση, ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τα πλεονάσματα εξαρτώνται και από τη λύση για το χρέος.

Η επιστροφή της εμπιστοσύνης θα φέρει τις επενδύσεις και τις περισσότερες θέσεις εργασίας, τόνισε. Όπως είπε έγιναν δύσκολες επιλογές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Εκτίμησε ότι θα επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο και αυτή θα επιταχυνθεί το 2017.

Είναι σημαντικό είπε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα βάλουν τα έως τώρα επιτεύγματα σε κίνδυνο. Εχοντας εξασφαλίσει την σταθεροποίηση τώρα στο επίκεντρο θα είναι η εφαρμογή γιατί διαφορετικά οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν λιγότερο και δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται.

Οι προτεραιότητες ενόψει της β’ αξιολόγησης περιλαμβάνουν την ανεξάρτητη φορολογική αρχή, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα εργασιακά. Σημασία έχει και το σχέδιο ανάπτυξης καθώς είναι κρίσιμο για τις επενδύσεις.

Σημασία έχει και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τόνισε. Πρέπει να βελτιώσουμε την είσπραξη, είπε και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση.

Είμαστε πλέον σε διαφορετική φάση, τόνισε ο υπουργός Οικονομιών. Η ατζέντα αρχίζει με μια διαφορετική σχέση Ελλάδας-Θεσμών. Είναι μια σχέση που πρέπει να είναι βασισμένη σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Εξηγήσαμε ότι υπάρχει μια αντίφαση όταν οι θεσμοί απαιτούν μικροδιαχείριση του προγραμματος και ταυτόχρονα να ζητούν η Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Θα τα συζητάμε όλα αλλά θα υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας για την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να πράττει ελεύθερα και να φέρει τις αλλαγές που θέλει με επτά σημαντικά νομοσχέδια.

Σημείωσε ότι ζούμε δύσκολες στιγμές με όσα γίνονται διεθνώς. Δημιουργείται μια ασάφεια για το που οδηγείται η Ευρώπη και γι’ αυτό είναι κρίσιμο να δουλεύουν μαζί τα κράτη μέλη σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Όπως είπε συμφωνήθηκε να πάει η χώρα σε μια περισσότερο αναπτυξιακή ατζέντα και να υπάρξει ευελιξία στο ΕΣΠΑ ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Συζητήθηκε και η Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει καθυστερήσει.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το θέμα του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. Είμαι σίγουρος ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να υπάρξουν γρήγορα θετικές εξελίξεις».

«Εχουμε ως κυβέρνηση πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο που υποφέρει, αλλά το βασικό είναι να υπάρξει προοπτική για αυτούς».

Θα δουλέψουμε εντός που πλαισίου που έχουμε συμφωνήσει αλλά με μια ατζέντα που θα βοηθά και εμάς και τους πιστωτές για να φτάσουμε σε ένα ενάρετο κύκλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα