Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ ΔΕΝ ΧΩΝΕΨΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ COSCO – ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑΙΠΕΔ

Η πίεση των πραγμάτων οδήγησε σε επιλογές που δεν είναι δικές μας, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ερωτηθείς για τη συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ.

«Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι … δεν ήταν η προγραμματική μας επιλογή» παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega, επισημαίνοντας ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, και

όχι επί τη βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τον Πειραιά. «Ουτε από την Θατσερ δεν πέτυχε το μοντέλο πώλησης μετοχών» πρόσθεσε.

Όπως είπε, σε αυτήν την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού, να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Επισήμανε πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις συνολικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, η συμφωνία για τον ΟΛΠ είναι τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική της προηγουμενης κυβέρνησης όσο και σε σχέση με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ανέκυψε μετά την κριτική του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στοΤΑΙΠΕΔ και ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «δεν υπαρχει το ερώτημα “με τον Σπίρτζη ή τον Πιτσιόρλα” (σ.σ. πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ)».

«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιώρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε» ξεκαθάρισε.

«Ή έπρεπε φύγουμε, ή να μείνουμε και να παλέψουμε… άλλαξε σε πολλά σημεία η συμφωνία που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν εξαιρούσε ούτε καν την ακτογραμμή των λιπασμάτων που ήταν διακήρυξη του πρωθυπουργού, χρειάστηκε και αγώνας δικός μου για να εξαιρεθεί η ακτογραμμή» τόνισε.

Ο υπουργός αμφισβήτησε και τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα μετά τις επενδύσεις της Cosco, λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυόταν έτσι κι αλλιώς, αλλά και τα λεγόμενά του για 2.000 θέσεις εργασίας λόγω της παρουσίας της κινεζικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν υπεργολαβίες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε, (με τις ιδιωτικοποιήσεις) αλλά δεν είναι ορθολογικοί οι καιροί μας». «Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις… Έμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία» διευκρίνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Δέχτηκα ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση για να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την κυβέρνηση» πρόσθεσε δε ο υπουργός. «Δίνουμε μάχες καθημερινά με τον εαυτό μας και με την ιστορία μας» συμπλήρωσε.

«Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισεκ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις» για το νέο Ταμείο επέμεινε, ενώ πρόσθεσε ότι «κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας».

Ο υπουργός άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το «διάδοχο» Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου»

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας καταδίκασε απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζαππείο.

Δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, οι αρχες λειτούργησαν αυτόνομα, σημείωσε και ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες. «Ήταν λάθος που τους εμποδισαν» επανέλαβε.

Keywords
Τυχαία Θέματα