Ο Θ.Κιτσάκος βάζει στο κάδρο υπουργούς για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ΕLFE) του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, πως κυβερνητικά στελέχη είχαν γνώση των χειρισμών του, για τους οποίους προ ημερών του ασκήθηκε από την Εισαγγελία

Πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Κατά την κατηγορία, δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες είσπραξης χρεών της εταιρείας “Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα”, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο κ. Κιτσάκος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε κάποια παράνομη ή παράτυπη πράξη και ότι δεν έβλαψε με τις κινήσεις του τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι για τις ενέργειες που έκανε σε σχέση με την εταιρεία ΕΛΦΕ συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, ήταν σε πλήρη γνώση και ενημέρωση η κυβέρνηση και περισσότεροι του ενός υπουργοί. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για διαχρονικό εντονότατο παρεμβατισμό που δεν επέτρεψε να λυθεί το πρόβλημα του χρέους της ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ από το 2011 έως σήμερα. “Εάν είχαν αφεθεί οι μάνατζερς να εφαρμόσουν δικά τους εργαλεία δεν θα είχαμε φτάσει εδώ” ανέφερε ο κ. Κιτσάκος.

Είχα πολύ συχνές επαφές σε υπουργικό επίπεδο τόσο με τον υπουργό επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, πρόσθεσε ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος επιπλέον επικαλέστηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε στις 19 Μαΐου του 2017 κατά την οποία υπήρξε πλήρης ενημέρωση της κυβέρνησης για την κατάσταση με τα χρέη της ΕΛΦΕ.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Φλαμπουράρης (Επικρατείας), Σταθάκης (Ενέργειας), Νεφελούδης (Εργασίας). Επίσης ο κ. Κιτσάκος επικαλέστηκε εντολή από τον μέτοχο (μέσω του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλα) να εξεταστεί οποιαδήποτε ρεαλιστή πρόταση διακανονισμού του χρέους της ΕΛΦΕ.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, ο ίδιος ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2015 το χρέος των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ ήταν στα 89,76 εκατ. ευρώ ήδη, ενώ τα λιπάσματα είχαν ανοιχτή πίστωση χωρίς εγγύηση και εξασφάλιση. Δεν είχε γίνει καμία διακριτή νομική ενέργεια παρά μόνο επιστολές της εταιρείας ενώ υπήρχαν πάνω από 12 συναλλαγματικές έκδοσης ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ ύψους 19,5 εκατ. ευρώ που είχαν λήξει ή ήταν στα όρια της παραγραφής και ουδείς ασχολήθηκε, ανέφερε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο το χρέος της ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ αυξήθηκε κατά 11 εκατ. ευρώ μόλις το τελευταίο 5μηνο του 2015 προτού ο ίδιος αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.

“Καθοριστικό για τις αποφάσεις και τη χάραξη πολιτικής απέναντι στα ΕΛΦΕ ήταν να πληρώνεται και το κεφάλαιο και όχι μόνο οι τόκοι”.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα υπουργική εντολή το 2014 για να μην διακόψει το αέριο η ΔΕΠΑ προς την ΕΛΦΕ και ενώ το χρέος ήταν στα 71 εκατ. ευρώ. “Και οι υπουργοί επί ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο της ενέργειας αλλά και ο υπουργός επικρατείας Α. Φλαμπουράρης και ο κ. Νεφελούδης προσπάθησαν να δώσουν δημόσια κατεύθυνση στο θέμα” ανέφερε ο κ. Κιτσάκος.

Επίσης ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ επικαλέστηκε σύσκεψη που έγινε υπό την πρώην υφυπουργό ανάπτυξης Θ. Τζάκρη με τη συμμετοχή και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, κατά την οποία τέθηκε το θέμα της επάρκειας λιπασμάτων στην ελληνική αγορά για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών.

Σε γνώση ήταν επίσης η κυβέρνηση και για τις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος έκανε με την ΕΛΦΕ για τον διακανονισμό του χρέους με αντάλλαγμα ακίνητο της εταιρείας (στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης) το οποίο όμως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν δεσμευμένο από την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η δέσμευση με εντολή του τότε επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Π. Νικολούδη είχε γίνει το 2014, ωστόσο η νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ δεν την εντόπισε παρά μόνο το καλοκαίρι του 2016 ανέφερε ο κ. Κιτσάκος ο οποίος τόνισε ότι συνέχισε να συζητά με την ΕΛΦΕ για τον διακανονισμό του χρέους σε συνέχεια προσχεδίου MoU που είχε καταρτίσει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Η μόνη κίνηση που έκανα ήταν επιστολή προς τους μετόχους της ΔΕΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 στην οποία γίνεται γνωστό ότι εντοπίστηκε η δέσμευση των ακινήτων από την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ότι η ΔΕΠΑ προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταβίβασης ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕΛΦΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπονηθεί τεχνική μελέτη και ότι θα αρθεί η διάταξη του τότε επικεφαλής της αρχής Π. Νικολούδη.

Εδώ να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε ο κ. Κιτσάκος, μετά από εντολή του έγινε μελέτη από την Ασπροφώς, ενώ ζητήθηκε επίσης διεθνής μελέτη από την εταιρεία Sofregaz για την αξιοποίηση της εγκατάστασης στο Καλοχώρι από τη ΔΕΠΑ, αφότου είχε γίνει γνωστή η δέσμευση της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έπρεπε να γνωρίζει η ΔΕΠΑ εάν γίνει άρση της δέσμευσης τις δυνατότητες που υπάρχουν για το ακίνητο της ΕΛΦΕ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και άλλη δέσμευση από πιστώτρια τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο επιρρίπτεται ευθύνη σε στελέχη της ΔΕΠΑ γιατί δεν έγινε ο νομικός έλεγχος των ακινήτων αλλά και γιατί σε πολυσέλιδη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ΔΕΠΑ από την PwC υπήρχε αναφορά στη δέσμευση των ακινήτων.

Ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε μάλιστα ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη της διοίκησης από τον ίδιο μέχρι το καλοκαίρι του 2016 όταν και διαπιστώθηκε από τη νομική υπηρεσία η δέσμευση της Αρχής, δεν υπήρξε καμία αντίρρηση της νομικής υπηρεσίας στη διαπραγμάτευση για συμψηφισμό της οφειλής με ανταλλαγή του ακινήτου της ΕΛΦΕ Ο εν λόγω ισχυρισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρρίπτεται από συγκεκριμένα έγγραφα.

Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζει η αποκάλυψη του κ. Κιτσάκου ότι η ΔΕΠΑ δεν διαπραγματευόταν τον συμψηφισμό των οφειλών της ΕΛΦΕ στην αντικειμενική ή την εμπορική αξία του ακινήτου του Καλοχωρίου (περίπου στα 30 εκατ. ευρώ) αλλά στην αξία του ειδικού αγοραστή (δηλαδή στα 70 εκατ. ευρώ). Αυτό διότι όπως υποστήριξε η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση έχει άδεια ΣΕΒΕΖΟ και έχει ειδική εγκατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο κ. Κιτσάκος και για αυτήν την πτυχή της διαπραγμάτευσης, ότι δηλαδή η ΔΕΠΑ συζητούσε να συμψηφίσει την οφειλή της ΕΛΦΕ με μια εγκατάσταση στη “φουσκωμένη” αξία του ειδικού αγοραστή, υποστήριξε ότι ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και περισσότερων του ενός υπουργών.

“Εάν θέλει ένα υπουργείο να παρέμβει σε κάτι με τον κάθε Κιτσάκο παρεμβαίνει σε χρόνο dt μόλις διαπιστωθεί κάτι και έχουμε πολλά παραδείγματα. Εδώ πήρα απαγόρευση για αλλαγή διευθυντή και μου λέτε για ένα τέτοιο θέμα;” ανέφερε ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος έκανε λόγο για εκστρατεία μείωσης της προσωπικότητάς του από 1 – 2 στελέχη της ΔΕΠΑ αλλά και από υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ εξάλλου υπεραμύνθηκε και της πρακτικής που εγκαινιάστηκε επί δικής του διοίκησης για εξόφληση της ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές εις χείρας τρίτων, με τις οποίες όπως είπε κρατήθηκε το χρέος της ΕΛΦΕ σταθερό σε όλη τη διάρκεια του 2016. Και αυτή η πρακτική ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ενώ συνεχίζεται ακόμη και σήμερα υποστήριξε ο ίδιος. Εδώ να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2015 (πριν αναλάβει ο κ. Κιτσάκος τη διοίκηση της ΔΕΠΑ) υπήρξαν αλλαγές και εσωτερικές μεταβιβάσεις της παραγωγικής δραστηριότητας και των εργαζομένων της ΕΛΦΕ, σε άλλες παρένθετες εταιρείες. Η ΔΕΠΑ δεν δέχθηκε ποτέ να προμηθεύσει τις παρένθετες εταιρίες ούτε δέχθηκε επιταγές τους παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις που οι επιταγές καλύφθηκαν, ανέφερε ο κ. Κιτσάκος.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η δίωξη κατά του κ. Κιτσάκου έρχεται ως αποτέλεσμα της αυτεπάγγελτης έρευνας που ξεκίνησε μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στη ΔΕΠΑ, κατά την οποία κατασχέθηκαν έγγραφα, πρακτικά του ΔΣ και ηλεκτρονικές αλληλογραφίες.

ΝΔ: Βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες στην υπόθεση της ΔΕΠΑ

Για αμήχανη σιωπή της κυβέρνησης “έξι ημέρες μετά τη διατύπωση των ερωτημάτων που έθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο για τα πεπραγμένα του κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ”, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της.

“Οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες”, τονίζει η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει: “Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος.

Για το αν, δηλαδή, οι υπουργοί που κατανομάζονται από τον κ. Κιτσάκο γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οφείλουν, επίσης, να απολογηθούν γιατί ο κ. Κιτσάκος που είχε εργαστεί ως στέλεχος στην ELFΕ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, στην οποία η ELFE χρωστούσε τεράστια ποσά.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να είναι απολύτως σίγουρη ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση και μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται”.

Απάντηση Σταθάκη σε Ν.Δ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έκανε την παρακάτω δήλωση: “Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.”

Keywords
δεπα, λαυρεντιαδης, δεπα, εν λόγω, νεα δημοκρατια, αθηνα, εταιρεία, υπουργοι, μαΐου, χρεος, συριζα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, καλοκαιρι, τραπεζες, pwc, οφειλή, νέα, δραγασάκης, τσιπρας, elfe, λύση, σημαίνει, shell, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, δραγασάκης, το θεμα, αδεια, γνωση, δημοκρατια, εμπορικη, εργαλεια, θεμα, θητεια, σημερινη, pwc, shell, αγορα, απιστια, αποκαλυψη, αττικη, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, διοικηση, εγινε, εγγραφα, εγγυηση, ευρω, ειπε, εκστρατεια, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, επρεπε, ερχεται, εταιρεία, ευθυνη, ιδιο, υπηρεσια, υπηρχαν, υποθεση, θρασος, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, λιπασματα, λύση, λογο, μαΐου, νομικη, εξοφληση, ορια, ουσια, σιγουρη, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σιωπη, σχεδια, σχεδιο, χημικα, οφειλή, elfe, υπουργειο, μελετη, πληροφοριες, πωληση, σημαίνει, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα