Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τινάζει στον αέρα την κυβέρνηση Λέτα

«Οι υπουργοί του Λαού της Ελευθερίας να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους για να μην είναι συνένοχοι στην αύξηση του ΦΠΑ», ζήτησε με δήλωσή του ο Σίλβιο.

Μέσα σε λίγα λεπτά από το κάλεσμα του Μπερλουσκόνι, το πουλέν του, ο γραμματέας της κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί θα παραιτηθούν.

Μεγάλη αβεβαιότητα λοιπόν αν τελικά θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο

Λέτα .

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να κρατηθούν σε χωριστά πεδία η υπόθεση του Μπερλουσκόνι και το μέλλον της κυβέρνησης, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα βγουν όλοι χαμένοι», υποστήριξε ο Λέτα.

«Στηρίζω πλήρως την κίνηση του Λέτα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» ανέφερε παράλληλα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Το ΔΝΤ “τρέμει” την Ιταλία – Στο 130% του ΑΕΠ το χρέος – Πολιτική αστάθεια εξ αιτίας του Σίλβιο

«Μια μεγάλη αναταραχή στην Ιταλία θα προκαλούσε ένα σημαντικό περιφερειακό ή παγκόσμιο σοκ», τονίζει το ΔΝΤ στην τακτική αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας. Οι συνέπειες μιας κυβερνητικής κρίσης θα μπορούσαν να είναι σοβαρές ακυρώνοντας την προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μειώνοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και ωθώντας την Ιταλία σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανισορροπία και μια παρατεταμένη στασιμότητα όσον αφορά την οικονομική της ανάπτυξη, ανέφερε το Ταμείο.

Η κυβέρνηση συνεργασίας στη Ρώμη κλυδωνίζεται εν μέσω των απειλών των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθούν μαζικά από τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, εάν ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς αποπεμφθεί από την γερουσία, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας για φορολογική απάτη.

Το ΔΝΤ επαινεί την ιταλική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να ανατάξει τα δημοσιονομικά της ωστόσο προέβλεψε ότι το έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί στο 3,2% του ΑΕΠ της, ξεπερνώντας το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ, εκτός εάν επιβληθούν νέες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε την πιθανότητα να δώσει στην Ιταλία περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, όπως έπραξε στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ισπανίας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους της Ιταλίας, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της.

Πάντως σύμφωνα με το Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 1,8% φέτος και θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2014, ενώ θα παραμείνει σε βραδύ ρυθμό ανάπτυξης έως το 2018 εάν δεν προωθηθούν «ισχυρές μεταρρυθμίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα