Ο ΣΕΔ ζητεί έλεγχο από Επ. Κεφαλαιαγοράς στην Άλκο

13:29 5/2/2013 - Πηγή: BankWars

Την εξέταση της νομιμότητας της πώλησης της Alco Deutschland από την Αλκο Ελλας ζητά με επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (Σ.Ε.Δ.) αναγκάζεται να διαμαρτυρηθεί για μία ακόμα περίπτωση «εξαγοράς» παγίων από βασικούς μετόχους εισηγμένης εταιρείας.

Η περίπτωση της ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

αν και διαφέρει από παλαιότερες σκανδαλώδεις περιπτώσεις, όπως αυτές της «Τεχνικής Ολυμπιακής» και της «Βερνίκος Κόττερα», αποτελεί άλλη μια περίπτωση μεταβίβασης σημαντικού τμήματος (55%) θυγατρικής της, σε εταιρεία συμφερόντων των βασικών της μετόχων σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου.

Η ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., αν και ήταν λεπτομερέστατη στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την εν λόγω πώληση, παρέλειψε να αναφέρει το σημαντικό αυτό στοιχείο για τους μετόχους της αγοράστριας εταιρείας. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα υπάρχουν και κάποιες ενστάσεις για την μεθοδολογία της αποτίμησης της εν λόγω θυγατρικής.

Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τις ενστάσεις μας για την διαδικασία με την οποία διαμορφώνεται το «εύλογο και δίκαιο» τίμημα σε περιπτώσεις εξαγορών και δημοσίων προσφορών βλέποντας σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ του «γράμματος» και του «πνεύματος» του νόμου.

Είναι τουλάχιστον θλιβερή η διαπίστωση ότι οι ανεπάρκειες που επέτρεψαν τις υπερβολικές αποτιμήσεις στις αθρόες εισαγωγές του 2000 και 2001, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους επενδυτές μια δεκαετία και πλέον αργότερα από το άλλο άκρο του φάσματος των αποτιμήσεων στις αυξανόμενες εξαγορές και αποχωρήσεις.

Ζητάμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει με ιδιαίτερη προσοχή την ως άνω περίπτωση, να ζητήσει εξηγήσεις από την ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., για τυχόν κατάχρηση του νόμου περί εξαγορών και συγχωνεύσεων και να εξετάσει σε βάθος τη νομιμότητα της πώλησης του πλέον σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της εισηγμένης σε εταιρεία, που μέτοχοι πλειοψηφίας είναι οι ίδιοι ακριβώς μέτοχοι πλειοψηφίας της ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. και συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία στην απαντητική της επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα