Ντάισελμπλουμ: Παράθυρο για άμεση ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών – Τι είπε με Σαμαρά, Βενιζέλο – Στο τραπέζι ο ΦΠΑ εστίασης

[UPD] Παράθυρο για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM άφησε ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκινώντας Γ. Νταισελμπλουμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τελευταία ενημέρωση: 18:25

Ερωτηθείς για το αν η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στις 20 Ιουνίου στο Eurogroup

για το μηχανισμό άμεσης ανακεφαλαιοποίσης τραπεζών από τον ESM θα έχει αναδρομικότητα (θα τεθεί σε εφαρμογή στο μέσο του 2014) απάντησε ότι «η αναδρομική χρήση του μέτρου είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, η συζήτηση δεν έχει οριστικοποιηθεί. Θα οριστικοποιηθεί στις 20/6 στο Eurogroup».

Την ανάγκη συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαφορετικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο Ολλανδός αξιωματούχος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν από την Κομισιόν.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου του κ. Ντάισελμπλουμ:

- Ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί του χρόνου τον Απρίλιο

- Δε μπορώ να δώσω οριστική απάντηση για αναδρομικότητα στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση

- Τον Απρίλιο του 2014 θα γίνει μια αποτίμηση για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

- Αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα προχωράει καλά, όπως έχει συμφωνηθεί

- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίσιμη για την ανάκαμψη

- Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις Μέρκελ – Ολάντ για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση

Η ομιλία στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος μίλησε το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ίδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα είναι:

- Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια.

- Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.- Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.Ο Ντάισελμπλουμ, εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:- Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά.- Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης.- Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης.

Νωρίτετα το Bank Wars μετέδιδε:

Με τον επικεφαλής του Eurogroup συναντάται το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, αλλά όχι και της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης είχε ενημερώσει εγκαίρως το Μεγάρο Μαξίμου ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στη συνάντηση.

Ένα από τα θέματα που θέτει ο πρωθυπουργός στον Ολλανδό αξιωματούχο είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον ολλανδό υπουργό Οικονομικών ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους και ότι πρέπει να διασφαλιστεί όχι μόνο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση και το χαράτσι ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία τώρα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό Ολλανδών που πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2013.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις ελληνικές προσδοκίες για τουλάχιστον 17.000.000 τουρίστες φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα