Ο Ήλιος κατάπιε τον κομήτη ISON

Εχθές το βράδυ ο ISON θα επιχειρούσε να περάσει δίπλα από τον Ήλιο, σε απόσταση μόλις 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αρκετά διαστημικά τηλεσκόπια της NASA και της ESA παρακολούθησαν τον κομήτη να χάνεται πίσω από τον Ήλιο, όμως δεν ξαναφάνηκε στο σημείο που αναμενόταν να αναδυθεί. Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως ο κομήτης διαλύθηκε λίγο πριν φτάσει στο σημείο της τροχιάς του που είναι πιο κοντά στον Ήλιο.

Στοιχεία για την επικείμενη διάλυση του ISON

υπήρχαν εδώ και κάποιες ημέρες όταν οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει έντονες εναλλαγές στη φωτεινότητά του, γεγονός που ίσως σήμαινε πως ο πυρήνας του είχε αρχίσει ήδη να αποσυντίθεται. Η εν λόγω εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα κακή για τους επιστήμονες, αφού θα τους δώσει την ευκαιρία να μελετήσουν τη σύνθεση του κομήτη αλλά και τις συνθήκες που δημιουργεί ο Ήλιος στη …γειτονιά του. Ο ISON ανήκε σε μία σπάνια κατηγορία κομητών, οι οποίοι περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο. Η ανάλυση των στοιχείων που άφησε πίσω του ο ISON καθώς διαλύθηκε μπορεί να δώσει μια πιο λεπτομερή εικόνα για το εσωτερικό αυτών των αντικειμένων αλλά και να αποκαλύψει πληροφορίες για το ίδιο το Ηλιακό Σύστημα.

Ο ISON είχε ανακαλυφθεί από δύο Ρώσους αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012. Προερχόταν από μία περιοχή που ονομάζεται νέφος του Όορτ, και η τροχιά του είχε περίοδο 600.000 έτη.

Original article: Ο Ήλιος κατάπιε τον κομήτη ISON.

Keywords
Τυχαία Θέματα