Eurogroup: Ο Γκίκας Χαρδούβελης …στο λάκκο με τα φίδια – Διφορούμενα μηνύματα από Σόιμπλε – Ρεν

(upd)Πρώτη “επικίνδυνη αποστολή” του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, σήμερα στο…λάκκο με τα φίδια του Eurogroup των Βρυξελλών, η συνεδρίαση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι αξίζει τον σεβασμό όλων, χρυσώνοντας το χάπι, καθώς έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,

την άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ήταν ξεκάθαρος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν αρχίσει και επιβραδύνουν, όπως τόνισε.

Ο κ. Χαρδούβελης, αφενός θα πρέπει να πείσει ότι και με το νέο κυβερνητικό σχήμα η Ελλάδα θα τηρήσει αυτά που έχει υπογράψει, ενώ παράλληλα, θα πρέπει να κάνει διακριτή την παρουσία του και να περάσει θέσεις όπως είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το χρέος της χώρας εντός του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση εντός του 2014.

Από τα 6+6 προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 1+1 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δεν έχει εκπληρωθεί ουσιαστικά κανένα! (Μεταξύ αυτών, ο όμος περί αιγιαλού, οι φόροι υπέρ τρίτων, η μείωση των περιθωρίων των φαρμακείων, η “μικρή ΔΕΗ). Όλα έχουν ανοικτά θέματα και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των λαικών αγορών, που έχει μεν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, αλλά εκκρεμεί να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την κλήρωση των θέσεων, η οποία πρέπει να υπογραφεί από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης.

Το κλίμα στην Ελλάδα με τους λαικισμούς ορισμένων υφυπουργών, Νεοδημοκρατών και μελών του ΠΑΣΟΚ, είναι θέμα που προβληματίζει, όχι τόσο γιατί πρόκειται να αλλάξει η πολιτική, αλλά γιατί εκπέμπονται στην κοινωνία αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα που θολώνουν το τοπίο των εξελίξεων.

Την ίδια ώρα – και παρά τη μερική διάψευση από την κυβερνητική εκπρόσωπο – η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές στο τέλος πιθανόν του καλοκαιριού.

Πολλοί μάλιστα συνδέουν το εν λόγω θέμα με την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γενικό διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της Morgan Stanley, Μαξ Μέσνι, και τη συνάντηση, εντός του Ιουλίου, με τον επικεφαλής της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντίμον.

Original article: Eurogroup: Ο Γκίκας Χαρδούβελης …στο λάκκο με τα φίδια – Διφορούμενα μηνύματα από Σόιμπλε – Ρεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα