Μανουέλ Βαλς: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα!

08:56 2/6/2016 - Πηγή: BankWars

Κάλεσμα για επενδύσεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα χορηγηθεί πολύ σύντομα – Ελπίζουμε να βρεθεί λύση και για το ελληνικό

χρέος.

Αρχίζει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα που της επιτρέπει να κοιτάξει το μέλλον της με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας. Ο γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε έγινε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλο». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, που «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και στην απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μπαίνουν οι προτεραιότητες σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση, επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, πολιτισμό.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις Τσίπρας – Βαλς νωρίτερα

«Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου Ολάντ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις χώρες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες και βρεθήκαμε πολλές φορές, στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή υπερασπιζόμενοι από την ίδια πλευρά δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και ένα όραμα για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό, τον συνεχίζουμε και σήμερα».

Η κυβέρνησή σας στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, πέρυσι το καλοκαίρι, δίπλα μας και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι η επίσκεψη του Γάλλου Πρωθυπουργού σήμερα στην Αθήνα και η επιμονή του να γίνει αυτή η επίσκεψη και να μην αναβληθεί, παρά τις καιρικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γαλλία αυτές τις ημέρες, σηματοδοτεί την αταλάντευτη στάση στήριξης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έρχεστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει περάσει πια τις δύσκολες στιγμές της προηγούμενης χρονιάς, γυρίζουμε σελίδα, μπορούμε να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Τώρα λοιπόν μπορούμε να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστροφής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Η στήριξή σας σε αυτή τη νέα εποχή θα είναι εξίσου σημαντική με αυτή που μας παρείχατε την προηγούμενη δύσκολη περίοδο».

«Αγαπητέ Αλέξη σ΄ευχαριστώ για την υποδοχή σου. Στη Γαλλική αρχαιολογική σχολή είδαμε μια πάρα πολύ ωραία επιγραφή που έλεγε ότι η Σχολή αυτή δημιουργήθηκε σε ένδειξη φιλίας και τιμής προς την αρχαία Ελλάδα και σε ένδειξη φιλίας προς τη σημερινή Ελλάδα. Και νομίζω ότι μετά από 150 χρόνια ισχύουν όλα αυτά ακόμα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Εάν στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και εάν στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις είναι γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης» είπε ο κ. Βαλς και αναφέρθηκε στην ιστορία και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη.

«Και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη έχουμε ανάγκη την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι τώρα έχει περατωθεί μια περίοδος. Ο κ. Βαλς εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη να είναι μια περίοδος ανάπτυξης, ελπίδας και απασχόλησης για όλους τους Έλληνες. «Έχουμε να επεξεργαστούμε πολλούς φακέλους από κοινού για το μέλλον της Ευρώπης και το προσφυγικό, που η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή, και η Γαλλία είναι αλληλέγγυα και για να οικοδομήσουμε ένα πρότυπο ανάπτυξης με σεβασμό στα δικαιώματα» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογός του, έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στις 13:00 θα υπογραφεί ο Οδικός Χάρτης με τη λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Εν συνεχεία, οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

«Η Γαλλία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση» τόνισε χθες σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Ήρθα στην Αθήνα λίγο μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και αυτό δείχνει ότι η Γαλλία θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τον ελληνικό λαό», σημειώνει ο κ. Βαλς και προσθέτει: «Η Γαλλία υποστήριξε και υποστηρίζει ένθερμα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ . Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για να βγει από την κρίση» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα το απόγευμα μέχρι και αύριο Παρασκευή ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ.

«Η Γαλλία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση» τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Ήρθα στην Αθήνα λίγο μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και αυτό δείχνει ότι η Γαλλία θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τον ελληνικό λαό», σημειώνει ο κ. Βαλς και προσθέτει: «Η Γαλλία υποστήριξε και υποστηρίζει ένθερμα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ . Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για να βγει από την κρίση» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Συνάντηση Παυλόπουλου-Βαλς: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού το οξύτατο ζήτημα του προσφυγικού

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία ήταν πολύ ψηλά στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γάλλο πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν ξεχνά την καθοριστική συμβολή της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει με μεγάλες θυσίες να παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να θιγεί το κράτος Δικαίου.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού το οξύτατο ζήτημα του προσφυγικού και υπογράμμισε τις ευθύνες της Τουρκίας όσον αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων της σχετικά με τη διαχείρισή του. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει άμεσα η Frontex να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Τέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος της Συρίας και να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, τα αποτελέσματα της οποίας πλήρωσε πολύ ακριβά η Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψής του, που γίνεται λίγους μήνες μετά από αυτή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για μια βιώσιμη λύση.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων και τόνισε ότι πρέπει να υπολογίζουμε στη στήριξη της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Ανέφερε ακόμη ότι προτεραιότητα για όλους στην ΕΕ είναι η ασφάλεια των συνόρων και υπογράμμισε και από την πλευρά του ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος τη Συρία.

Ο κ. Βαλς αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Δείπνο Αλ. Τσίπρα στον Μ. Βαλς στο Μουσείο της Ακρόπολης

Την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση, σε πιο χαλαρό κλίμα, έχουν Αλέξης Τσίπρας και Μανουέλ Βαλς, σε δείπνο που παραθέτει αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Γάλλο ομόλογό του, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Υποδεχόμενος τον κ. Βαλς στο δείπνο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος. Σημείωσε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ξεπεράσαμε όρθιοι δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική. Ακόμη, επισήμανε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τη χώρα και σημείωσε ότι θα έχουμε ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες, μεταξύ των οποίων, όπως πρόσθεσε, περιμένουμε πολλούς Γάλλους. Σε χιουμοριστικό πνεύμα, είπε ότι θέλει να δει και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ως τουρίστα, για να απαντήσει ο κ. Σαπέν στο ίδιο κλίμα ότι ο ίδιος δεν έχει αυτό το δικαίωμα, να κάνει διακοπές.

Είχε προηγηθεί, από τις 20:00, ξενάγηση του κ. Βαλς και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον πρόεδρο του Μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή. Στο δείπνο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ανώτεροι διπλωμάτες και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα αφιχθεί στην Αθήνα το απόγευμα και αφού καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Την Παρασκευή, στις 11:00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογος του θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Ακολούθως οι κ. Τσίπρας και Βαλς θα προβούν σε δηλώσεις.

Μήνυμα ότι το Παρίσι θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αποστέλλει μέσω συνέντευξης στην Καθημερινή, ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο κύριος βάρους επισημαίνει συγκεκριμένα πως η Ελλάδα «επιθυμούσε ένθερμα» την έναρξη της συζήτησης και «εμείς την στηρίξαμε σθενερά».

«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στον Αλέξη Τσίπρα προσθέτει ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Βαλς αναφέρει πως η κυβέρνηση του παροτρύνει γαλλικές επιχειρήσεις να εξετάσουν τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα καταγράφοντας ως πεδία πιθανού ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων την ενέργεια και τις μεταφορές.

Τέλος ο Γάλλος πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μιας συνολικής ευρωπαΐκής απάντησης στο πρόβλημα του προσφυγικού.

Keywords
ελλαδα, αλέξης τσίπρας, το φως, γαλλια, τσιπρας, λύση, χρεος, νέα, καλοκαιρι, αθηνα, μμε, frontex, καιρος, φως, βουλη, ξυδάκης, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, βημα, καθημερινη, μμε, μνημειο, οδικος χαρτης, οικονομια, περιοδος, σημερινη, φως, ωρα, αισιοδοξια, αρχαια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, ελπιδα, ενεργεια, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, ευρωπη, ζωνη, ιδεες, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κλιμα, λύση, μαξιμου, μηνες, ξυδάκης, οραμα, παρισι, πεδια, υπογραφη, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συρια, συσφιξη, τις δυσκολες στιγμες, το φως, αρχαια ελλαδα, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, εξυπνες ιδεες, frontex, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, μπροστα
Τυχαία Θέματα