Ο Α.Τσίπρας στον Ολάντ για να βρει άκρη με το “παπατζηλίκι” των θεσμών – “Απειλές” ΔΝΤ- Παρέμβαση Μοσκοβισί

Ελλάδα – δανειστές και πάλι…με το όπλο παρά πόδα! Στο παρά πέντε της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι “απειλές” και τα μηνύματα της κάθε πλευράς πολλαπλασιάζονται. Τορπίλη του ΔΝΤ που χαρακτηρίζει “εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος¨, ενώ κύκλοι το ΔΝΤ έκαναν λόγο για «μονομερή ενέργεια», αναφερόμενοι στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει δύο νομοσχέδια χωρίς την άδεια των θεσμών!

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, μάλλον κατάλαβαν αυτό που από μήνες επισημαίνουν αναλυτές και το bankwars για το “παπατζηλίκι” των θεσμών στο θέμα “αξιολόγηση – δόσεις – μη ρύθμιση χρέους” και επιλέγουν επιθετική πολιτική.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΛΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΥΒΔΗΣ – Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το bankwars

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει λοιπόν εκτάκτως σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο (συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς) διεκδικώντας πολιτικά αυτό που είπε προχθές στον Πορτογάλο ομόλογό του: «Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγουμε τα μέσα για την επίτευξη των στόχων».

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο Ευ.Τσακαλώτος που σημείωσε ότι «σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς».

ΤΟΡΠΙΛΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του Ταμείου, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού φέτος και ζητεί από τους Ευρωπαϊκούς «θεσμούς» μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

«Παρά τη γενναιόδωρη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη» σημειώνεται στο προσχέδιο.

Τονίζεται επίσης ότι για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα είναι απαραίτητη αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο «Μνημονίου Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Πολιτικών» του ΔΝΤ, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018.

ΜΟΣΧΟΒΙΣΙ: Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ…

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητεί από όλες τις πλευρές ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό πριν από την επίτευξη συμφωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σχετικά με το πώς σχολιάζει την πρόθεση της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα να νομοθετήσει χωρίς να περιμένει τη γνώμη των δανειστών, ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνει ότι πρέπει όλες οι πλευρές να διατηρούν την ψυχραιμία τους και πως η Κομισιόν θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο.

Τονίζει επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή μέσα στον Απρίλιο «με καλή θέληση και δουλειά», προσθέτοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του περσινού δραματικού σεναρίου περί Grexit «Είμαι σίγουρος ότι θα το αποφύγουμε», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος, στο ασφαλιστικό και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. «Βλέπει» επίσης την εαρινή συνόδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ως ευκαιρία για να συζητηθούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους, ζητήματα τα οποία συνέδεσε μεταξύ τους για ακόμη μία φορά.

Διαβεβαιώνει ότι δεν θα ζητηθούν περαιτέρω προσπάθειες, οι οποίες θα διακινδύνευαν να καταστήσουν πιο εύθραυστες τις οικονομικές και κοινωνικές δομές της Ελλάδας, πέραν των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι η παρουσία του είναι μια από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ενώ αρνείται να μπει στη λογική ότι υπάρχουν τακτικισμοί και πολιτικά παιχνίδια.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απέχουμε πολύ, το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, εύχομαι οι δύο αυτές απόψεις να συγκλίνουν και θα συγκλίνουν από τη στιγμή που θα έχουμε στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα», τονίζει και επισημαίνει καταλήγοντας: θα αποδεχτούμε και θα μοιραστούμε τον αντικειμενικό στόχο της ελάφρυνσης του χρέους από τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν.

ESM-Κ.ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά δεν είναι εύκολο. Υπάρχει ακόμη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση στο ινστιτούτο μελετών Council on Foreign Relations.

Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελπίδες ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με τους πιστωτές την ελάφρυνση του χρέους της.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μια δόση του δανείου της τον Ιούλιο και η Αθήνα θα χρειαστεί εκταμίευση χρημάτων για αυτό, διευκρίνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι συμφωνημένη. Η Γερμανία τηρεί την συμφωνία και το ίδιο πρέπει να κάνουν και άλλοι» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Κανένας δεν απαιτεί η Ελλάδα να τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία αλλά οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν» επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή, ενώ πρόσθεσε ότι «δουλεύουμε σκληρά για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου», το οποίο όπως σημείωσε «μου φαίνεται πιθανό».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, δεδομένου του ότι οι διάρκειες αποπληρωμής του ελληνικού χρέους φθάνουν ήδη έως και τα 35 χρόνια και ότι οι πληρωμές τόκων έχουν αναβληθεί για δέκα χρόνια, εκείνοι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να συζητήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα» και για το γεγονός ότι η Αθήνα χρειάζεται να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

«Βοηθάμε την Ελλάδα- της δίνουμε χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές πάντα τηρούν τις συμφωνίες τους, άλλα ότι είναι δύσκολο για την Αθήνα να κάνει το ίδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα