Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: Ενέργεια, τουρισμός. αφαλάτωση και υποσχέσεις για επενδύσεις από τον Μ.Νετανιάχου

Η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ συνεχίζεται, ακολουθώντας την πεπατημένη των τελευταίων ετών. “Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για να μεταρρυθμίσετε την οικονομία”, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου στον Α. Τσίπρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “η ελληνική οικονομία θα επανέλθει”. Ανέφερε μάλιστα ότι θα απευθύνει πρόσκληση στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο

Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων .

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί, θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας.

Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΤΣΙΠΡΑ – Μ.ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τρομοκρατία από τη μία πλευρά και στη βία εναντίον αμάχων από την άλλη πλευρά» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από το διάλογο και την κατανόηση.

«Επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο, με στόχο να ανοίξουμε παράθυρα επικοινωνίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι βρίσκεται σε έναν ιστορικό τόπο, όπου συναντιέται η ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών εθνών και θρησκειών, που ήταν πάντα τόπος συμβίωσης και διαφορετικών πολιτισμών.

Είναι ανάγκη, τόνισε, να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής, την ειρηνική συμβίωση θρησκειών και πολιτισμών. Θέλουμε να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας, η ειρήνη αντί του φόβου και της επιθετικότητας στο διαφορετικό.

Νετανιάχου: Θα ενθαρρύνω επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Έχουμε μία πολύ καλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία με την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια μακρά και διαρκή εταιρική στρατηγική σχέση, ενώ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως ο βίαιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό παραγωγικές, ενώ αναφέρθηκε στο τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.

Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για να μεταρρυθμίσετε την οικονομία, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει. Ανέφερε μάλιστα ότι θα απευθύνει πρόσκληση στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μετά τη σύντομη, κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.


ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ…

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ.

Στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών παρουσία του Πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουντ Αμπάς και του πρωθυπουργού κ. Hamdallah. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αμπάς και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ και θα έχει το απόγευμα στις 16:15 συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ μετέπειτα θα μεταβεί στον Ι. Ν. Αναστάσεως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα