Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ – Πολλά “όχι” και υποσχέσεις – Δόσεις ρεαλισμού στις αναφορές του στα οικονομικά

Όχι στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ είπε κατά την επίσκεψή του στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Βρισκόμενος

στο το περίπτερο της ΕΥΔΑΠ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ελπίδα του «να την κρατήσουμε και να μην τη μοσχοπουλήσουμε».
Αναφερόμενος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είμαστε μία από τις λίγες ανεπτυγμένες χώρες χωρίς ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. «Ελπίζω να σας δω και του χρόνου και να μην σας έχουν αγοράσει» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψής στο χώρο της Έκθεσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε εμπορικό και πολιτισμικό κόμβο μέσω της ΔΕΘ. Είπε ακόμα ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει περισσότερο διεθνής και να δώσει ευκαιρίες για προώθηση νέων επιχειρήσεων και προϊόντων, όπως τα αγροτικά.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Την πεποίθηση ότι «οι μνημονικές υποχρεώσεις έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε μαύρο πρόβατο» και ότι «δεν πρόκειται για αυτοδιοίκηση, αλλά για υποβαθμισμένη ετεροδιοίκηση», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το μεγάλο μέτωπο της πόλης είναι το θέμα του νερού, και τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, λέγοντας πως είναι θέμα δημόσιας υγείας αλλά και πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε «ευνουχισμένη» και «αποκεφαλισμένη» την αυτοδιοίκηση, και τάχθηκε υπέρ μίας διαδημοτικής επιχείρησης για το νερό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Οι φύλακες ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να μην τους ξεχάσει όταν θα γίνει πρωθυπουργός, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «έχουμε γερή μνήμη, δεν θα σας ξεχάσουμε».

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΗΓΕΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα και η κοροϊδία».
«Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τα παραμυθία της Χαλιμάς του Αντώνη Σαμαρά για το ‘success story”Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τους άξονες του νέου «κοινωνικού, πολιτικού και εθνικού συμβολαίου» που θα δεσμεύει, όπως είπε, και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαό.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει στο πολιτικό σύνθημα «με τον ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια τελείωσαν», αλλά στον μόνιμο αντιμνημονιακό του λόγο «προσθέτει» πια όλο και περισσότερες δόσεις ρεαλισμού, επιχειρώντας να διαμορφώσει και το προφίλ ενός ηγέτη «έτοιμου να κυβερνήσει».

-Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές θα είναι «κούρεμα» του χρέους με ευνοϊκούς όρους (επιτόκια κ.λπ.), περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης (όπως έγινε με την συμφωνία της Γερμανίας το 1953).
-Πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης: ρύθμιση χρεών στις τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, διασφάλιση κοινωνικών αγαθών (νερό, ρεύμα, θέρμανση) για όλους, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, στήριξη ανέργων (π.χ. κάρτα απεριόριστων διαδρομών στις συγκοινωνίες.
- Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Η κύρια ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τόνωση της ζήτησης σε αντιπαραβολή με την λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά. Γι’ αυτό προτείνει επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα, εργασιακούς κανόνες για λιγότερες απολύσεις, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ρυθμίσεις χρεών σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, έμφαση σε κοινωνική προστασία, παιδεία και έρευνα, σταδιακή αλλαγή του φορολογικού συστήματος εις όφελος των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, επανάκτηση του δημόσιου πλούτου, στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής (π.χ. αγροτικός τομέας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις), του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει από τη Γερμανία το κατοχικό δάνειο

Απευθυνόμενος στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα.

«Δεν είναι δυνατό πια να μας κατηγορούν οι μπαταχτσήδες για μπαταχτσήδες. Τέρμα λοιπόν οι ευγένειες κυρία Μερκελ. Σας χρωστάμε, μας χρωστάτε όμως κι εσείς, ήρθε η ώρα για τον λογαριασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα