Ντομπρόβσκις: Εξετάζουμε χαμηλότερα πλεονάσματα για την Ελλάδα μετά το 2018

20:20 7/6/2016 - Πηγή: BankWars

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί σταδιακά μετά το 2018, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Στην Ελλάδα, οι πάντες, και η κυβέρνηση Τσίπρα και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Στουρνάρας,

Διοικητής της ΕΤΕ και πρώην Υπ.Οικ., λένε ότι χρειάζονται ρεαλιστικότερα, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, με επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Ποια είναι η θέση της Κομισιόν απέναντι σε αυτή την ιδέα;», ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018.

Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει», ανέφερε ο αξιωματούχος της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στις 25 Μαΐου από το Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απαντώντας σχετικά στον Δημήτρη Παπαδημούλη δήλωσε:

«Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό».

Σχετικά με την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο, παραδέχθηκε πως όντως συζητήθηκε στο Eurogroup και πως «είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ».

Για τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημόσιου χρέους, είπε ότι «πρόθεση είναι να μην υπερβούν το 15% του ΑΕΠ και αργότερα να μην υπερβούν το 20% του ΑΕΠ. Εν ανάγκη, έχει αποφασιστεί να γίνει και επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα