Ντομπρόβσκις: Δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι – Τήρηση των συμφωνηθέντων

Την σύνδεση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για μετά το Μνημόνιο, με τις “δόσεις” ελάφρυνσης του χρέους, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, σε κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι, αλλά θα ελέγχεται αν τηρούνται τα συμφωνημένα.

Και επανέλαβε πως η τήρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ σημαντική και έως το 2022 θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα

3,5% του ΑΕΠ, ενώ μετά σταδιακά θα μειωθούν στο 2% του ΑΕΠ.

Ο κύριος Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα συζητηθεί «ποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνδέονται με την τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνηση». Όπως τόνισε «δεν είναι νέοι όροι, αλλά υλοποίηση των δεσμεύσεων».

Δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, και η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και στο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» με την υποβολή αναφορών στην Κομισιόν για τα δημοσιονομικά μεγέθη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρέπει να υπάρχει συνεχής τήρηση από την Ελλάδα των συμφωνηθέντων, ενώ με την αύξηση της ανάπτυξης θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να γίνει τότε μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε αυτός να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση για την εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο θα γίνει με την Κομισιόν τον Οκτώβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μετά, πρόσθεσε, θα κληθούν όλες οι δυνάμεις σε μια συζήτηση για την κατανομή των δαπανών (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες).

Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εάν θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, απάντησε ότι «επί αυτού του θέματος θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί».

Ο κ. Ντομπρόβσκις προανήγγειλε μιας μακράς διάρκειας συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέγοντας ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους ώστε να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα