Ντιμπέιτ Σταθάκη – Βορίδη στο ΕΒΕΑ για “την Ελλάδα μετά το μνημόνιο”

Τις διαφορετικές αντιλήψεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης κατέθεσαν ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα “η Ελλάδα μετά το μνημόνιο“, που διοργανώθηκε από τον ελληνικό σύλλογο αποφοίτων του London

School of Economics.

Το “ντιμπέιτ” διήρκεσε συνολικά δυόμισι ώρες, καθώς τα κορυφαία στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήσεις του κοινού.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει ποτέ στα ελλείμματα, κάτι που, όπως εκτίμησε, είναι αναπόφευκτο να συμβεί εάν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει όσα έχει εξαγγείλει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα τηρεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά δεν θα παράγουμε τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που επιβάλλει το Μνημόνιο», απάντησε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος τόνισε ότι το χρέος των 300 δισ. που αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο.

Ο ρόλος του κράτους

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Δημόσιο μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίας αν γίνουν σημαντικές τομές, όπως συνέβη κατά το παρελθόν και στο πλαίσιο αυτό επικαλέσθηκε τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ανέφερε ότι το μνημόνιο δεν έδωσε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ειναι η αναγκαιότητα για ενα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά και ενα κοινωνικο κράτος που προφανώς χρειαζεται μεταρρύθμιση, όχι όμως μέσω της συρρίκνωσης, αλλά της βελτίωσης της λειτουργίας του.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ακόμη και στην πιο αυτονόητη αρχή, αυτήν της αξιολόγησης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη, για να απαντήσει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ πως «αν μου υποσχεθεί ο κ. Βορίδης ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι κομματικοί διορισμοί σε κάθε δημοσιονομικό οργανισμό, θα συμφωνήσω σε κάθε σύστημα αξιολόγησης».

Σε πολύ μικρό διαστημα αντιμετωπίστηκαν συσσωρευμέενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σημειωσε ο κ. Βορίδης και επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να έχουμε θέσεις εργασίας, λιγότερους φόρους, αυξηση εισοδημάτων. Αναφερόμενος, παράλληλα, στο συνδικαλιστικό περιβάλλον, υπογράμμισε την ανάγκη “να βελτιώσουμε και να κάνουμε αντιπροσωπευτικότερους τους συνδικαλιστικούς νόμους, ώστε να μην αποφασίζεται μια απεργία απο τριάντα φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ, αλλά να αποφασίζει η πλειοψηφία των εργαζομένων”.

Οι Ολιγάρχες

«Θα σπάσουμε το σύστημα ολιγαρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων», υποσχέθηκε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι το ιδιωτικό χρέος δεν μπορεί να είναι ευθύνη των τραπεζών, αλλά πρέπει το κράτος να ασκεί μέσω του ΤΧΣ τον ρόλο του μετόχου. Επικαλέσθηκε, μάλιστα, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρόμοιες καταστάσεις στην οικονομική κρίση του 2007. Η λύση δεν είναι να επιστρέψουμε στην εποχή των κρατικών τραπεζών που όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργούσαν και τι ελλείμματα παρήγαν, απάντησε ο κ. Βορίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, με ιδιωτικές επενδύσεις, αύξηση της παραγωγικότητας, και στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας “ώστε να τραβήξει το κάρο της ανάπτυξης”, αποτελεί μονόδρομο.

Η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απασχόλησε τη συζήτηση, με εξαίρεση την επισήμανση του κ. Βορίδη ότι είναι απαράδεκτη η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει υποψήφιο, για να τον διακόψει κάποιος από το ακροατήριο αναφωνώντας «να προτείνουν τη Γιάννα», με τον υπουργό Υγείας να απαντάει: «Είναι μια ιδέα, τελευταία έχουν ταιριάξει».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η εποχή μετά το Μνημόνιο θα επαναφέρει την κεντρική ιδέα για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και επικεντρώνεται:

1. Το χρέος να γίνει βιώσιμο, επαναδιαπραγμάτευση, ενώ η παραδοχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού να γίνει χωρίς η Ελλάδα να πρέπει να τηρεί τόσο αυστηρά πλεονάσματα

2. Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί για υπάρχει το τραπεζικό ζήτημα. Δηλαδή, όπως τόνισε, μέσα στο Μνημόνιο βρέθηκαν σε προνομιακή θέση για τη στήριξη τους

3. Άλλη φιλοσοφία από αυτή του Μνημονίου. Όπως υπογράμμισε, ο κ. Σταθακης, το Μνημόνιο, έκανε τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά έφερε τη διάλυση της εργασιακής νομοθεσίας και των μισθών

4. Το Μνημόνιο δεν θίγει τα βασικά προβλήματα που έχει η κοινωνία και η οικονομία, όπως υπογράμμισε δεν κάνει τομές στο φορολογικό, ούτε στη δημιουργία μίας δημόσια δοιηκησης, που να έχει μία καλή σχέση με το ιδιωτικό τομέα και διαφανείς διαδικασίες προς το δημόσιο συμφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα