ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Πρώτα bail-in και μετά βοήθεια από ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμορφώσει τη βάση για μια συμφωνία στο θέμα της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών της Ευρώπης δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μιλώντας στο CNBC.

Η συμφωνία αναμένεται να ξεκινά με μια διαδικασία διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in), όπως στην περίπτωση της Κύπρου,

στο πλαίσιο της οποίας μεγάλοι καταθέτες σε τράπεζες που καταρρέουν θα συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του ιδρύματος.

Στη συνέχεια, και εφόσον χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα χρησιμοποιούνται τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης. Και εφόσον χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, αυτά θα συγκεντρωθούν από ολόκληρη την περιοχή μέσα στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ένα κοινό ταμείο.

“Θεωρώ ότι θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ωστόσο θα υπάρχει, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, κάποια εθνική ευθύνη”, δήλωσε ο Dijsselbloem.

“Και εφόσον αυτό προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, τότε θα έχουμε τον ESM [Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας] με βάση τους συμφωνημένους κανόνες. Άρα πιστεύω ότι το περίγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο”, πρόσθεσε, όπως αναφέρει το CNBC.

Ο Djisselbloem δήλωσε ότι η “αρχιτεκτονική” ενός κοινού ταμείου διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συζητηθεί περαιτέρω στις επερχόμενες συνομιλίες – οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη Τετάρτη – ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Είναι σημαντικό ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης να είναι “αξιόπιστος”, σημείωσε.

“Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι αξιόπιστος, ότι τα κεφάλια θα είναι διαθέσιμα εφόσον απαιτείται η αναδιάρθρωση τραπεζών, αλλά ευτυχώς έχουμε διαμορφώσει ξεκάθαρους κανόνες bail-in. Αυτοί θα δέχονται το πρώτο χτύπημα, θα δέχονται τις πρώτες απώλειες και εάν υπάρχουν περισσότερες απώλειες στη συνέχεια θα μπορούμε να πάμε στο ταμείο”, δήλωσε.

Original article: ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Πρώτα bail-in και μετά βοήθεια από ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα