Νεκροί, τραυματίες και μεγάλες ζημιές από σεισμό 6,6 Ρίχτερ στην Κω – Πανικός στα Δωδεκάνησα

(upd) Δύο νεκροί στην Κω, δεκάδες τραυματίες -εκ των οποίων κάποιοι κρίσιμα- και τεράστιες ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός σεισμικών δονήσεων μεγέθους 6,6 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στη 01.31 και στη 01.38 την Παρασκευή στα Δωδεκάνησα, κοντά στα τουρκικά παράλια.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος του μεγάλου σεισμού αναθεωρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ από 6,4 Ρίχτερ.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκαν, με μονάδες του ΕΚΑΒ, οι τέσσερις τραυματίες από τον

ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κω.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

«Η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου (στην Κω, δηλαδή, είναι πολύ καλύτερη).

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είναι σε διαρκή επαφή με τους 3 υπουργούς (Τόσκας, Σπίρτζης, Σαντορινιός) που έχουν μεταβεί στο νησί, τόνισε ο Δ.Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Συστάσεις προς τους πολίτες της Κω από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ στην Κω εξέδωσε ανακοίνωση με συστάσεις προς τους πολίτες του νησιού για την ασφάλειά τους. «Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση. Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό συνιστά προς τους πολίτες:
α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων
γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση, πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες.

Τέλος, όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, ενημερώνει με δελτίο Τύπου η Fraport Greece, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί στο νησί.

Οπως τονίζεται, η εταιρία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου. Έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές.

Επισημαίνεται ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση, ενώ οι άνθρωποι της Fraport Greece εργάζονται εντατικά, προκειμένου το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως όλες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσεων.

09:25

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε τρία άτομα από κέντρο διασκέδασης που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές στην πόλη της Κω, τα δύο από τα οποία ήταν ήδη νεκρά.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 33 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 6,3 Ρίχτερ.

Η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο, την Κω και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, προκλήθηκαν θαλάσσια ρεύματα και πιθανώς μικρό τσουνάμι.

Σε ό,τι αφορά τη δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, το επίκεντρό της εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτμου, ανάμεσα στους Λειψούς και το Φαρμακονήσι, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 5,3 Ρίχτερ.

Τους δύο σεισμούς ακολούθησε δόνηση 4,6 Ρίχτερ 41 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλύμνου, κοντά στο Φαρμακονήσι, στη 01.44, καθώς και δόνηση 4,4 Ρίχτερ 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, στη 01.52.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού που ήταν και πιο κοντά στο επίκεντρο.
Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, τα ξενοδοχεία του νησιού είναι τα περισσότερα καινούργιες κατασκευές και δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Η νύχτα πέρασε με τους κατοίκους αλλά και χιλιάδες τουρίστες να βρίσκονται στους δρόμους.

Παυλόπουλος: Συλλυπητήρια στα θύματα του σεισμού στην Κω

Τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την Κω καθώς και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών,εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σε επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο της Κω, Γ. Κυρίτση.

Ο δήμαρχος της Κω ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και ιδίως για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι και στον Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Κυρίτση ότι οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βρίσκονται στην διάθεσή του καθώς και στην διάθεση των αρμόδιων αρχών.

Α. Τσίπρας: Σε επιφυλακή το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού

Τα βαθιά συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων από τον σεισμό στην Κω και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, την οποία και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση της αυτές τις δύσκολες ώρες.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός σε αναρτήσεις του στο Twitter, «το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των συνεπειών».

Δεκαπέντε άνδρες της ΕΜΑΚ στο νησί

Στην Κω βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι της Κω

Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2”, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το blue star paros συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Χρ. Σπίρτζης: Πολύ μεγάλοι πρόβλημα στο λιμάνι της Κω

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ υπάρχουν ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το μεσημερι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.


Πηγή φώτο: aegeanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα