ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΑ; Σχέδιο με την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG)

13:05 6/5/2013 - Πηγή: BankWars

Σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί μια νέα μικρή ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα κόντρα στο ρεύμα των μεγάλων συστημικών τραπεζών έχουν επιδοθεί δύο νέα επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν γνωστοί Ελληνες τραπεζίτες και αμερικανικά και

βρετανικά κεφάλαια με στόχο να αποκτήσουν την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG). Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται due diligence εντός της τράπεζας και εκτιμάται ότι εντός του θέρους τα δύο αυτά σχήματα θα είναι έτοιμα να συζητήσουν με τον εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο την πρόθεσή τους να την εξαγοράσουν.

Η IBG σήμερα λειτουργεί κυρίως ως χρηματιστηριακή εταιρεία, αλλά έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: διαθέτει άδεια για τραπεζικές εργασίες. Η Τράπεζα Πειραιώς με την εξαγορά της Λαϊκής (PCB Bank) στην Ελλάδα δεν ενέταξε την IBG στα σχέδιά της και τώρα ο εκκαθαριστής, που έχει αναλάβει επικεφαλής στην πάλαι ποτέ Λαϊκή της Κύπρου, καλείται να λάβει την απόφαση αν θα την πουλήσει ή όχι.

Το στοίχημα για τη δημιουργία νέας μικρής ιδιωτικής τράπεζας είναι μεγάλο, καθώς κύκλοι προσκείμενοι σε έναν εκ των δύο υποψηφίων επισημαίνουν ότι «ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων συστημικών τραπεζών θα υπάρχει ζωτικός χώρος για μια νέα μικρή αλλά ευέλικτη τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις». Το θετικό της IBG είναι ότι πρόκειται για μια καθαρή εταιρεία, αφού δεν έχει προβληματικά δάνεια.

Το ίδιο στέλεχος εξηγεί ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις μεγάλες τράπεζες και κάποιες μικρές και μεσαίες, ορισμένες εκ των οποίων ενδέχεται να συγχωνευτούν με τις συστημικές, όπως το νέο Τ.Τ. και η Proton Bank». Επιπρόσθετα, μετά τις συγχωνεύσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζεται αρνητική στο να παραχωρήσει νέες άδειες για λειτουργία τράπεζας, κάτι που στρέφει τους ενδιαφερομένους στα υπάρχοντα αδειοδοτημένα σχήματα. «Σήμερα στις χώρες της ευρωζώνης υπάρχουν πάνω από 200 μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες οι οποίες έχουν ενεργητικό πολλά δισεκατομμύρια ευρώ», εξηγούν τραπεζικές πηγές. Για παράδειγμα, η Αυστρία έχει 17 τέτοιες τράπεζες, το Βέλγιο 7, η Φινλανδία 4, η Ιταλία 30, η Ολλανδία 13 και το Λουξεμβούργο 8.

«Αν δεν αναπτυχθούν οι μικρές και μεσαίες τράπεζες στην Ελλάδα πέρα από τις μεγάλες συστημικές, τότε θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία», εξηγούν στελέχη της αγοράς.

Στην περίπτωση της Επενδυτικής Τράπεζας οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα από τον εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο. Τονίζεται, πάντως, ότι προ μηνός προηγήθηκε η εξαγορά των χαρτοφυλακίων των δανείων και των καταθέσεων από τον όμιλο της Πειραιώς.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος διέθετε, προ της απόκτησής τους από την Πειραιώς, χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Ετσι, τώρα τα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται θα εξαγοράσουν επί της ουσίας την άδεια και τη χρηματιστηριακή εταιρεία με τους εργαζομένους.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR
Keywords
Αναζητήσεις
υπάρχει τραπεζα πειραιως στο σαν φρανσίσκο
Τυχαία Θέματα