Νέα πρόταση στους δανειστές για δημοσιονομικό κενό και χρέος – Στο 0,75% ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

11:11 9/6/2015 - Πηγή: BankWars


(upd)Δύο προτάσεις κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στον Επίτροπο της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίες αφορούν τη διαφορά στο δημοσιονομικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό non paper, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Μοσκοβισί,

δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.

Στο 0,75% αυξάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αύξηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% του ΑΕΠ το 2015, προβλέπει η νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η προηγούμενη 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης τοποθετούσε τον στόχο στο 0,6% για το 2015, ενώ οι δανειστές ζητούν την τοποθέτησή του στο 0,8%.

Κομισιόν: Οι προτάσεις εξετάζονται με επιμέλεια και… φροντίδα

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την υποβολή των νέων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει ότι εξετάζονται με επιμέλεια και φροντίδα.

Πηγές της Ευρωζώνης ωστόσο χαρακτήριζαν νωρίτερα τις ελληνικές προτάσεις μη αξιόπιστες.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Νέα πρόταση τριών σελίδων κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές της, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.

Η Ελλάδα ζητά να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων και να συνδράμει ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης (ESM) στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.

Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για μία “μη αξιόπιστη” πρόταση με μικρές αλλαγές έναντι όσων έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker είχε δώσει τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουνίου, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει την αντιπρότασή της, μετά την απόρριψη της πρότασης των δανειστών.

Αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα