ΝΔ: Ο Α.Τσίπρας κόβει κορδέλες έργων της ΝΔ – Ετοιμάζει πανωπροίκια στους εργολάβους

23:01 2/9/2016 - Πηγή: BankWars

“Σήμερα ο κ. Τσίπρας έκοψε μία ακόμη κορδέλα ενός έργου που ξεκίνησε επί Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και συνεχίστηκε επί Κυβέρνησης Α. Σαμαρά”, αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τα εγκαίνια τμήματος της “Ολυμπίας Οδού” από τον πρωθυπουργό.

“Τότε, βέβαια, κατήγγειλε το έργο και αντιδρούσε πρωτοστατώντας στο “Δεν πληρώνω” στα διόδια”, σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:

“Όσες μεταλλάξεις

κι αν κάνει, ένα ήταν και παραμένει ο κ. Τσίπρας: αναξιόπιστος”.

Ο κ. Τσίπρας πήρε το ψαλίδι και κόβει κορδέλες. Παλαιά τέχνη που δεν φαίνεται να αλλάζει, όσο κι αν αλλάζουν οι καιροί. Το έδειξε, άλλωστε, πριν από καιρό στην Πάρο και τη Σαντορίνη. Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κ. Σπίρτζη – και όχι μόνο – εγκαινιάζουν τα πρώτα 20 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών, το πιο εύκολο τμήμα, από το σύνολο του έργου, που όμως έχει δοθεί στην κυκλοφορία από τα μέσα του Καλοκαιριού”, ανέφερε, σε ενημερωτικό σημείωμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις νεοδημοκρατικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναδεικνύει σήμερα τρία στοιχεία:

Πρώτον: Τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του. Είναι ο ίδιος και στελέχη του κόμματός του που έκαναν σημαία το “δεν πληρώνω” και σήκωναν τις μπάρες στα διόδια, φωνάζοντας πως η κίνησή τους αποτελούσε πράξη αντίστασης και αξιοπρέπειας.

Δεύτερον: Τις μεγάλες καθυστερήσεις για τις οποίες είναι υπόλογη η πρώτη Κυβέρνησή του. Και

Τρίτον: Τα πανωπροίκια εκατοντάδων εκατομμυρίων που ετοιμάζεται να δώσει στους εργολάβους.

1. Οι 4 μεγάλοι οδικοί άξονες (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου / Νέα Οδός / Κεντρική Οδός και Ολυμπία Οδός) έχουν συνολικό αρχικό προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ.

2. Τα έργα ξεκίνησαν το 2008 επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αλλά σταμάτησαν το 2011 επί Κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

3. Τα έργα ξεκίνησαν ξανά το 2013 μετά πολύμηνες διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά με τους παραχωρησιούχους και τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες. Τότε το Υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε 650.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

4. Όμως, το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έργα ουσιαστικά ξανασταμάτησαν λόγω των capital controls, της στάσης πληρωμών του Δημοσίου (ΠΔΕ) και της κατάρρευσης των εισροών κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, λόγω της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη. {Από την άνοιξη πολλά εργοτάξια έκλεισαν, άλλα παρέμειναν ανοιχτά, χωρίς να εκτελούν έργο, ίσα- ίσα για να τηρούνται τα προσχήματα και εκατοντάδες εργαζόμενοι (που είχαν προσληφθεί μόλις τον προηγούμενο χρόνο) τέθηκαν σε αναγκαστική αργία. Έτσι νέες θέσεις εργασίας χάθηκαν}.

5. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η Κυβέρνηση προσπάθησε – μέσω του ΕΣΠΑ – να δώσει κάποιες ενέσεις ρευστότητας στις κοινοπραξίες. Όμως τα χρονοδιαγράμματα είχαν εκτροχιαστεί και δεν μπορούσε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, μέχρι το τέλος του χρόνου που έληγε το ΕΣΠΑ 2007-2013.

6. Τελικά, τη λύση δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας παράταση στην εκτέλεση των έργων μέχρι το Μάρτιο του 2017.

7. Στο μεταξύ, οι κοινοπραξίες προέβαλαν αξιώσεις για πρόσθετες αποζημιώσεις και πριμ επιτάχυνσης εξαιτίας της διακοπής των έργων (και της αδυναμίας του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του).

8. Το Υπουργείο Υποδομών φαίνεται ότι θα δώσει στις κοινοπραξίες αποζημιώσεις και “πριμ επιτάχυνσης” των έργων που φτάνουν σχεδόν τα 500.000.000 ευρώ. Ακόμη κι αυτό ωστόσο παρουσιάστηκε από τον κ. Σπίρτζη σαν μέγα επίτευγμα αποτέλεσμα διαπραγματευτικής δεινότητας, αφού υπολείπεται των αρχικών αξιώσεων των εργολάβων.

Keywords
Τυχαία Θέματα