“Ναι” της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό πρόγραμμα με διαρροές για τη Μέρκελ

Με 425 ΝΑΙ, 113 ΟΧΙ και 18 αποχές πέρασε από τη γερμανική Βουλή το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα σε σύνολο 585 ψηφισάντων.

-Τη στήριξη του κόμματός του στη συμφωνία για το ελληνικό πακέτο, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στη Bundestag.

Ο Οπερμαν έκανε… λόγο για ένα πρόγραμμα «διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα».
«Για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση», σημείωσε.

Αναφέρθηκε, κυρίως, στην ανάγκη να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι η βοήθεια θα δίνεται «χέρι με χέρι» με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει με προσωπικό την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις μεταρρυθμίσεις.Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. «Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.Επίσης, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους. «Βεβαίως θα επιθυμούσαμε περισσότερα, αλλά πρόκειται, τελικά, για έναν φιλόδοξο συμβιβασμό», υπογράμμισε σχετικά και αναφερόμενος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Ελλήνων, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει κοινωνική βασική ασφάλεια. «Αυτή δημιουργείται τώρα», πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραοικονομίας.

– Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των “Πρασίνων”, Άντον Χοφράιτερ, τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του τρίτου πακέτου στήριξης για την ελληνική οικονομία.

«Το ΟΧΙ’ δεν θα έλυνε τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ», σημείωσε από τη βήμα της γερμανικής Βουλής ο κ. Χοφράιτερ, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα στηρίξει εν τέλει την συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών «παρά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά σφάλματά της».Μάλιστα, συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «στο πακέτο έχουν μπει και εκφράζονται πολλοί ευσεβείς πόθοι» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της.-Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Σε ψηφοφορία στη γερμανική Bundestag τίθεται σήμερα η έγκριση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.

Στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ άλλοι τέσσερις δήλωσαν «αποχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, από την συνεδρίαση απουσίαζαν περίπου 20 βουλευτές. Τον λόγο πήραν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω-διάσωσης.

Επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο, κατά την αντίστοιχη δοκιμαστική ψηφοφορία πριν από την συνεδρίαση της Bundestag για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «όχι» είχαν ψηφίσει 47 βουλευτές και «αποχή» τρεις. Την επόμενη μέρα, στην Βουλή, υπέρ του «όχι» τάχθηκαν τελικά 60 βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ πέντε απείχαν. Η Κ.Ο. της CDU/CSU κατέχει 311 από τις 631 έδρες του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Τόμας Όπερμαν, δήλωσε ότι αναμένει ευρεία στήριξη του προγράμματος από τους βουλευτές του και επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς περιλαμβάνει κίνητρα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα βοήθειας απορρίπτει το κόμμα Die Linke, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι, να δηλώνει ότι αν και το πακέτο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, «η καταστροφή είναι ότι ενισχύει την εξάρτηση από την τρόικα», αλλά και το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση για την βοήθεια τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ.

Συνολικά θετικά, παρά την κριτική για επιμέρους ζητήματα, αξιολογούν το πρόγραμμα οι Πράσινοι. «Η εναλλακτική σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Άντον Χοφράιτερ και πρόσθεσε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει αρκετές αναπτυξιακές ευκαιρίες – ενώ το ΔΝΤ και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα