Να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις απαιτεί η τρόικα

15:11 2/7/2013 - Πηγή: BankWars

Τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων ζητά η τρόικα, ζήτημα το οποίο έθεσε στον υπουργό Εργασίας, Γ.Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε θέμα επανεξέτασης του ανώτατου ορίου στις απολύσεις αλλά κατόπιν των αντιδράσεων από την πλευρά του υπ.Εργασίας, αποδέχθηκε να διατηρηθεί το σημερινό ποσοστό (5%) στο όριο των ομαδικών απολύσεων κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση

των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί σταδιακά το διαδικαστικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι – μαζί με την Ολλανδία – η μόνη χώρα, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις.

Επιπλέον, στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν τέθηκε θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης.

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρείχε διαβεβαιώσεις ότι ή σχετική διαδικασία έχει αρχίσει προκειμένου να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.
Αναφορικά με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, οι δύο πλευρές συζήτησαν το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που προβλεπόταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί

Keywords
Τυχαία Θέματα