ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η ΔΕΠΑ δεν είναι ΟΠΑΠ – Σημασία έχει να πουλάει φθηνό αέριο

16:23 8/5/2013 - Πηγή: BankWars

Παρέμβαση στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ έκανε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος (στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μετέχει και η κοινή εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίος με τη Motor Oil Hellas

M&M Gas), μιλώντας κατά την διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε: Είναι παραπλανητική η συζήτηση για το εάν ο αγοραστής της ΔΕΠΑ θα είναι Ρώσος, Αμερικάνος ή Ευρωπαίος. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ πωλείται μια κρατική εταιρεία και ο αγοραστής κληρονομεί ένα μονοπώλιο. Θέλει λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Δεν πωλείται μια εταιρεία στοιχημάτων όπως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ. Δεν έχει λοιπόν σημασία το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης αλλά σε τι τιμές θα πουλάει το αέριο. Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, είναι κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Και δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε το πιο ακριβό αέριο στην Ευρώπη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο αέριο καθώς οι τιμές αγοράς του αερίου από τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ είναι οι υψηλότερες, στην Ευρώπη, τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ είναι επίσης τα υψηλότερα, οι φόροι είναι οι μεγαλύτεροι στην Ε.Ε. ενώ και το κόστος δικτύου είναι πολύ ακριβό. Ρωτήσαμε στο ΔΕΣΦΑ γιατί οι τιμές του δικτύου είναι τόσο ακριβές και μας απάντησαν ότι πρέπει να έχει καλή κερδοφορία καθώς επίκειται η αποκρατικοποίηση. Αυτή η λογική όμως πνίγει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα για να εισπραχθούν μερικά εκατομμύρια από την αποκρατικοποίηση, τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μυτιληναίος.

Πρωτοβουλία στην ενεργειακή αγορά

Ερωτηθείς από μέτοχο για τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά της ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δραματική καθώς επί χρόνια υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με «ρυθμιστικά μπαλώματα» που δημιουργούσαν νέα προβλήματα και στρεβλώσεις. Στα προβλήματα αυτά ήρθε να προστεθεί και η μείωση της ζήτησης αλλά και η κρίση. Ταυτόχρονα δεν έχει προχωρήσει η απελευθέρωση και η ανεξαρτητοποίηση της αγοράς από τα κρατικά μονοπώλια που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ. «Εμείς έχουμε σοβαρό προβληματισμό στον όμιλογια το πώς θα προχωρήσουμε στο ναρκοπέδιο αυτό της ενεργειακής αγοράς. Έχουμε όλοι ευθύνη όσοι μετέχουμε στην αγορά και εμείς ως όμιλος θα κάνουμε τις κινήσεις που μας αναλογούν καθώς μετέχουμε στην αγορά ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός, ως η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ενεργειακών έργων αλλά και ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά της ενέργειας είναι η πιο κρίσιμη συνολικά για την πορεία της οικονομίας. Το πρόβλημα έχει γίνει αντιληπτό πρωτίστως από η ΡΑΕ αλλά και από την πολιτεία, πρέπει και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά να αναλάβουμε πλήρως της ευθύνες μας. Εμείς θα είμαστε και πάλι πρωτοπόροι σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο ή το πεδίο δράσης των κινήσεων που θα γίνουν από τον όμιλο στην ενεργειακή αγορά, όπου και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά (αποκρατικοποιήσεις, ρυθμιστικές αλλαγές, άνοιγμα λιανικών αγορών και άλλα).

Σε σχέση πάντως με τις ανοιχτές εκκρεμότητες (χρέη ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ , ΔΕΠΑ) ο όμιλος Μυτιληναίος έχει ζητήσει και έχει προτείνει – όπως και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί – να εκχωρηθούν στη ΔΕΠΑ τα ανεξόφλητα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ στη ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε προς τους μετόχους ο όμιλος θα κινηθεί νομικά για τη διεκδίκηση των τόκων από τις υπερήμερες οφειλές που έχουν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ προς την εταιρεία Protergia. Εξάλλου όπως έγινε γνωστό τη Μεγάλη Πέμπτη δόθηκαν στην εταιρεία από τον ΑΔΜΗΕ περίπου 60 εκατ. ευρώ τα οποία και καταβλήθηκαν στη ΔΕΠΑ.

Νέα θυγατρική

Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου ήταν ένας στόχος για τον οποίο καταβληθήκαν σημαντικές προσπάθειες και έγιναν σημαντικές επενδύσεις. Το αποτέλεσμα βοήθησε σημαντικά και σε επίπεδο ασφάλειας και ρευστότητας ενώ και οι συνεργασίες με μεγάλους παίκτες όπως η Glencore βοήθησαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο όταν είχε κορυφωθεί η κρίση. Ακόμη και σήμερα πάντως η μεγαλύτερη προσοχή του ομίλου εστιάζεται στο κομμάτι της ρευστότητας (αυτή τη στιγμή ο όμιλος έχει ρευστότητα 250 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η ίδρυση της νέας θυγατρικής MYTCO με έδρα την Ελβετία, η οποία και ξεκινά τη δραστηριότητά της ήδη στο β τρίμηνο του έτους. Με της 100% θυγατρικής του ομίλου θα πραγματοποιούνται όλες οι διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, αφού ούτως ή άλλως σημαντικό κομμάτι των πωλήσεων (μεταλλουργία, ΜΕΤΚΑ) πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

ΜΕΤΚΑ

Σχολιάζοντας την πορεία της ΜΕΤΚΑ ο κ. Ε. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η εταιρεία συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι η «μηχανή παραγωγής κερδών του ομίλου». Από την πλευρά του ο κ. Ι. Μυτιληναίος τόνισε ότι η ΜΕΤΚΑ έχει αποδείξει διεθνώς την ικανότητά της να φέρνει σε πέρας έργα ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες αλλά και να ανοίγει νέες αγορές όπως η Αλγερία. Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον εξορθολογιστεί και η αγορά των αυτοχρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Ελλάδα, τότε η ΜΕΤΚΑ θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο σε ένα νέο υγιές περιβάλλον αγοράς.

Διαιτησία

Για την εν εξελίξει διαδικασία διαιτησίας με τη ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο ανέφερε ότι το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους για την Αλουμίνιον «Μέλλον» έχει σχεδόν ολοκληρωθεί φέρνοντας πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα περιορισμό του κόστους. Πλέον απομένει να λυθεί το θέμα της τιμής του ρεύματος και από αυτό θα κριθεί το μέλλον συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως η ηλεκτρόλυση, που εξαρτάται καθοριστικά από το ενεργειακό κόστος. Εάν το αποτέλεσμα της διαιτησίας είναι αρνητικό θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές σκέψεις για το μέλλον της ηλεκτρόλυσης ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. Σε κάθε περίπτωση η Αλουμίνιον κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τα κοστολόγιά της γεγονός που την έχει βοηθήσει καθοριστικά στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον της αγοράς αλουμινίου. Η «Αλουμίνιον» είναι στον «αφρό της παγκόσμιας αγοράς, πολλά θα κριθούν στο μέλλον από το ρεύμα, κατέληξε.

Για το ενεργειακό κόστος πάντως ο όμιλος ήδη κάνει και φέτος κινήσεις περιορισμού. Έτσι το Μεγάλο Σάββατο ήρθε το πρώτο φετινό φορτίο LNG για λογαριασμό του ομίλου, σε τιμή 20% χαμηλότερη από τις τιμές της ΔΕΠΑ.

Τελευταία χρονιά ύφεσης το 2013

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια πάντως ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε έστω και πολύ συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το 2013 μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης και ότι από το 2014 μπορούμε να δούμε έστω και μικρή σταθεροποίηση και ανάπτυξη αλλά και υποχώρηση της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση σωρρευτικά από το 2008 η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της, γεγονός που συνιστά πρωτοφανή προσαρμογή εν καιρών ειρήνης. Έχουμε θετικά σημάδια αν και συνολικά θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί. Θα είναι σημαντικό πάντως να υπάρξει σταθεροποίηση στο οικονομικό περιβάλλον ιδιαίτερα της Νότιας Ευρώπης. Μπορούμε να έχουμε μια πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα