Μυστικές συνομιλίες στο παρά 5’…

10:08 9/2/2015 - Πηγή: BankWars

Μπορεί η κυβέρνηση με τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εμφανίζεται αποφασισμένη για ρήξη (και αυτό το κλίμα αποτυπώνουν και τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ σήμερα), όμως παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βρεθεί ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα το οποίο να μπορεί να γίνει δεκτό από τους δανειστές της χώρας και να αρθεί το αδιέξοδο που τώρα υπάρχει.

Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να μην έχει την ονομασία “συμφωνία – γέφυρα” (για την οποία μιλά η κυβέρνηση) ούτε και μνημόνιο (στο οποίο επιμένουν οι εταίροι) αλλά να ονομαστεί …κάπως αλλιώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνάντηση με τους κ.κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη είχαν οι κ.κ. Τ. Βίζερ (επικεφαλής EWG) και Ντ. Κοστέλο (επικεφαλής της τρόικας από πλευράς Κομισιόν) που βρέθηκαν στην Αθήνα (με στόχο να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στην προετοιμασία του Eurogrpoup) και αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας.

Η ενημέρωση για τις συναντήσεις ήρθε με χρονική υστέρηση, όπως είχε συμβεί και με τα ραντεβού του κ. Βαρουφακη με τον Πολ Τόμσεν και τον επίτροπο Moscovici στο Παρίσι. Τη ώρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τις προγραμματικές δηλώσεις, το οικονομικό επιτελείο συναντούσε τον επικεφαλής της ευρωομάδας αλλά και τον εκπρόσωπο του κοινοτικού πυλώνα της τρόικας.

Οι πιαθνότητες τελικά οι δύο πλευρές (κυβέρνηση – δανειστές) να καταλήξουν σε συμφωνία είναι υπαρκτές, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλες αυτή τη στιγμή. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το τι θα πουν το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο ο Μπ. Ομπάμα και η Α. Μέρκελ που έχουν ραντεβού για πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, το ελληνικό ζήτημα (όπως το αποκαλούν τα ξένα ΜΜΕ) δεν είναι απλώς ένα εσωτερικό θέμα της ΕΕ αλλά πολύ ευρύτερο και με σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να επιδιώξει συμβιβασμό με την Αθήνα και αυτό γιατί αυξάνεται η ανησυχία πως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Πολλοί είναι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες που έχουν πως και η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει συναινετικά στις διαβουλεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και να μην υποχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα