Μ.ΣΕΝΤΕΝΟ: Τώρα, βιώσιμο το ελληνικό χρέος

ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΕΝΤΕΝΟ

Μετά από οκτώ χρόνια η χώρα ολοκληρώνει το μνημόνιο και θα συμπληρώσει τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αλλά στέκονται πλέον στα πόδια τους, τόνισε ο Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup.

Δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα στη χώρα καθώς πέτυχε να καλύψει 450 μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμα περισσότερες αν υπολογίσουμε τα προηγούμενα μνημόνια.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα έκανε αυτό που έκανε, αλλά και το Eurogroup έκανε ότι

του αναλογούσε. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση ώστε να γίνει βιώσιμο.

Στο τέλος του προγράμματος έρχονται νέες ευθύνες για την Ελλάδα, συνέχισε. Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκληρώθηκαν και νέες για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Είναι κρίσιμο για να υπάρξει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, τόνισε.

Σημείωσε ότι το εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων περιλαμβάνει 10ετή επέκταση ωριμάνσεων και 10ετη περίοδο χάριτος «που θα επιτρέψει στη χώρα να εκδώσει ομόλογα σε όλη την καμπύλη επιτοκίων».

Παράλληλα η χώρα θα εισπράξει τα έσοδα από τα κέρδη από τα ομόλογα SMPs και AMFA σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022 εφόσον υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Η δόση θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και η χώρα θα φύγει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο απέναντι σε πιθανές αναταράξεις.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με την ανάλυση των θεσμών το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο

Keywords
Τυχαία Θέματα