ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ: Η ώρα των εγκαινίων για το λαμπρό έργο της Τράπεζας Πειραιώς

Το Σάββατο πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας, έργο πνοής για το νησί, από το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το Ίδρυµα επιχορηγείται για τη λειτουργία του από την Τράπεζα Πειραιώς. Τηρεί σηµαντικό µέρος των δεσμεύσεων της Εταιρικής Υπευθυνότητας του Οµίλου και υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής

κληρονομιάς της χώρας, µε έµφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει ουσιαστικά και µε αποτελεσματικό τρόπο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, ενώ συγχρόνως προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού µε το Περιβάλλον.

Το Μουσείο θα εγκαινιάσει στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Παρευρίσκονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης που εκπροσωπεί και τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τη Νέα Δημοκρατία παρευρίσκονται επίσης οι βουλευτές Νίκος Δένδιας, Βασίλης Κικίλιας και Κώστας Γκιουλέκας.

Πάνω από 300 είναι οι καλεσμένοι από το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Πειραιώς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος και ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς

Στα Μαστιχοχώρια, σε αυτό το συγκλονιστικό σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότιο Χίο βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας.

Το φυσικό τοπίο, η ιστορία της μαστίχας και της παραγωγής της, η οικονομία που κινεί, η δημιουργία ενός προϊόντος brand-name για το νησί αναδεικνύονται μέσα από το νέο μουσείο.
Βρίσκεται στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. Σε ένα σημείο με υπέροχη θέα στον κάμπο του Πυργίου.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

ΠΗΓΗ:

http://www.amanivoice-chios.gr/2016/06/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%87%CE%B1%CF%83-%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B3/

Keywords
Τυχαία Θέματα