Μόνος κι έρημος ο Ομπάμα με την “ορντινάντσα” του, τον Ολάντ, ετοιμάζεται για “μικρή επέμβαση” στη Συρία

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας του ότι δεν ξεκινάει έναν πόλεμο, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και πως η όποια επέμβαση θα γίνει από απόσταση. «Δεν έχω λάβει ακόμα την τελική απόφαση για τη Συρία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατέστησε ωστόσο σαφές, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τιμωρήσουν το καθεστώς Ασαντ

επειδή παραβίασε τη λεπτή «κόκκινη γραμμή», γιατί χρησιμοποίησε χημικά όπλα, και μάλιστα κατά αμάχων, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών. Η επίθεση με τα χημικά όπλα αποτελεί πρόκληση για όλο τον κόσμο, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι παράλληλα «απειλεί την αμερικανική εθνική ασφάλεια». «Ο κόσμος δε μπορεί να ανεχθεί τους θανάτους γυναικών και παιδιών από χημικά», υπογράμμισε.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επέμβαση, παρότι δεν υπάρχει η «νομιμοποίηση» που θα τους παρείχε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέδειξαν ανικανότητα να απαντήσουν αποτελεσματικά «και να δράσουν μπροστά σε σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων στη Συρία».

Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ομπάμα, έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Γεγονός που εκτιμάται ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα, με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ να «δηλώνει» εμμέσως ότι έχει τη διεθνή στήριξη, και μάλιστα από χώρες πρώην «δορυφόρους» της Ρωσίας, η οποία αντιδρά σθεναρά στο ενδεχόμενο χτυπήματος.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ Ο ΟΛΑΝΤ – ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ

Μετά την άρνηση της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ να στηρίξουνμια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μονομερή παρέμβαση στη Συρία, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει την επίθεση.

Τελευταία ενημέρωση: 21:00

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε σήμερα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ είναι ξεκάθαρα, ενώ τόνισε ότι η Συρία έχει στην κατοχή της τον μεγαλύτερο όγκο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν με δικό τους χρονοδιάγραμμα και οποιαδήποτε ενέργεια θα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι “η Ρωσία δεν θα μας σταματήσει”.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, τόνισε ότι κάποια από τα στοιχεία δεν είναι δυνατό να δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ σημείωσε ότι στην επίθεση των δυνάμεων Άσαντ κατά αμάχων στις 21 Αυγούστου, έχασαν τη ζωή τους 1.429 πολίτες.

Την άποψη ότι η άρνηση της Μ.Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας εκφράζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζει ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, αφού σχολιάζει ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μια επιχείρηση, υποστηρίζει ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία με τον Αμερικάνο ομόλογο του, Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα