“Μονομαχία” Μέρκελ – Σόιμπλε για το Grexit – Τι γράφει η Die Welt

Για «μονομαχία» ανάμεσα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει απορρίψει ως πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας

από το ευρώ, σε αντίθεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος φαίνεται να εξετάζει την περίπτωση ενός Grexit.
Αυτή η διάσταση απόψεων φέρνει σε ευθεία σύγκρουση τις δύο ηγετικές πολιτικές μορφές της Γερμανίας, με πολλούς να στοιχηματίζουν για το ποιος θα κερδίσει στην σύγκρουση.

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει περισσότερη εξουσία, τονίζει το δημοσίευμα, όμως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει έναν σημαντικό σύμμαχο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς την Μέρκελ την αυστηρή στάση του ΔΝΤ, με την πίεση να εκτιμάται ότι έχει ως απόρροια την αδυναμία της Merkel να αποκλείσει 100% το Grexit.

Από την πλευρά της, η καγκελαρία βλέπει την Ελλάδα ως έναν σημαντικό εταίρο, στρατηγικό σύμμαχο της Ευρώπης, μια βαριά οπλισμένη χώρα του Νότου και όχι ένα βαρίδι της Ευρωζώνης, που πρέπει να αποχωρήσει.

Εκτιμά, επίσης, ότι η ικανότητά της να σώσει την Ελλάδα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να δώσει περισσότερα χρήματα, είναι αντικείμενο παρατήρησης από άλλες υπερδυνάμεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οπότε και αναγάγει σε νέα επίπεδα το ζήτημα.
Από την πλευρά του Σόιμπλε φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμος να χάσει το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του, ήτοι την απειλή για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Για αυτό και χρησιμοποιεί, ως «πολιτική αλεπού» που είναι, το ΔΝΤ, για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Grexit, ασκώντας παράλληλα πιέσεις στην Merkel.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2010, πριν το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο Σόιμπλε δεν επιθυμούσε την συμμέτοχη του ΔΝΤ, σε αντίθεση με την Μέρκελ, ενώ τώρα το γεγονός έχει αντίστροφα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα