Μητσοτάκης: Ανάγκη πολιτικής αλλαγής – Τολμηρό εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα


«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης σε άρθρο του, στο περιοδικό “Τhe Economist”.

Δηλώνει ότι «η Νέα Δημοκρατία,

που σήμερα είναι με μεγάλη διαφορά η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης της Ελλάδας».

«Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα τολμηρό εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σε συνδυασμό με έναν δραστικό εξορθολογισμό της φορολογίας, θα οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση και στη βιώσιμη δυναμική ανάπτυξη», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει σημειώνοντας «μπορούμε έτσι να απελευθερώσουμε τη συμπιεσμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσουμε τη χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο που θα επιβραβεύει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και θα δικαιώνει τη συμπαράσταση των εταίρων μας».

«Η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή, ικανή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει με συνέπεια αυτό το πρόγραμμα για το οποίο για πρώτη φορά από το 2010 είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός».
Όπως σημειώνει, «είναι επόμενο ότι όσο πιο σύντομα συντελεστεί η πολιτική αλλαγή τόσο πιο σύντομα θα υλοποιηθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας. Όμως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Αντίθετα. Κάθε μέρα που περνά ως έχει, προσθέτει βάρη και απομακρύνει ευκαιρίες».

“Το 2017 θα είναι η όγδοη χρονιά των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας με τη χώρα να βρίσκεται, αναίτια, στην εντατική, υποστηριζόμενη σε όλες τις βασικές λειτουργίες της οικονομίας της, δίχως να έχει διαφύγει τον κίνδυνο μιας σοβαρής υποτροπής.
Η παρατεινόμενη ελληνική κρίση αποτελεί κατά κύριο λόγο μια αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος και σε αυτή τη λογική «μια πολιτική αλλαγή μπορεί να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, οι σημαντικές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν, αν η πολιτική αλλαγή δεν επέλθει εγκαίρως, ενώ σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει τι πρέπει να γίνει στη χώρα, πως θα πρέπει να προσαρμοστεί ο κρατικός μηχανισμός, να εξορθολογιστεί το θεσμικό πλαίσιο, να ενδυναμωθούν ανεξάρτητοι θεσμοί, να διευκολυνθεί το επιχειρείν και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι κυβερνήσεις της κρίσης μέχρι το 2015 κατανοούσαν την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων αλλά έβρισκαν αντίσταση στους πολίτες και τις οργανωμένες ομάδες πίεσης. Αυτή ήταν η βασικότερη ίσως αιτία της βραδύτητας στη λήψη και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, που είχε ως συνέπεια την επιμήκυνση και την επίταση της κρίσης», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει πως «με τον σκληρότερο τρόπο που επιβλήθηκε από το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός κατανόησε – έστω και αργά – ότι δεν υπάρχουν εύκολες παρακαμπτήριοι», αλλά και πως «έχουμε ήδη διανύσει τη μισή διάρκεια του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και ακόμη δεν διαφαίνεται το χρονικό σημείο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης».

«Δίχως πολιτική αλλαγή, το αποτέλεσμα μοιάζει αναπόφευκτο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει «δίχως πολιτική αλλαγή, η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα παραμένει διασωληνωμένη και εξαρτώμενη από τους πιστωτές και τους εταίρους μας -στο μέτρο πάντα που εκείνοι θα εξακολουθούν να επενδύουν σε ένα σενάριο ανάκαμψης της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.Αυτό το τελευταίο δεν είναι πλέον καθόλου δεδομένο.
Ιδιαίτερα καθώς το 2017 είναι ένα εκλογικό έτος για τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.
Ο συνδυασμός μιας αναμενόμενης εσωστρέφειας στις προτεραιότητες των εταίρων μας μαζί με μια κούραση -ίσως και απελπισία- για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, ίσως αφαιρέσει κάθε προοπτική περαιτέρω στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική».

Keywords
Τυχαία Θέματα