Μια ιδέα κομποστοποίησης απορριμάτων κερδίζει το εισητήριο για Σίλικον Βάλεϊ

6 φιναλίστ, 1 νικητής που θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για την Σίλικον Βάλεϊ: O διαγωνισμός Call to Innovation που διοργάνωσε το TedxAcademy σε συνεργασία με το Singularity University των ΗΠΑ έλαβε χώρα χθες σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη και ανέδειξε νικητή τον 23χρονο Γιάννη Μουργή με την ιδέα του Organery.

Το έπαθλο είναι μια υποτροφία ύψους $30,000 για συμμετοχή

στο Graduate Studies Program του Singularity University στην Καλιφόρνια.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κάλεσε για συμμετοχή όσους είχαν μια καινοτόμο ιδέα η οποία με τη χρήση της τεχνολογίας να μπορεί να δώσει πρακτικές λύσεις σε προβλήματα της χώρας μας αλλάζοντας προς το καλύτερο την ζωή ενός εκατομμυρίου Ελλήνων στα επόμενα 5 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τις εντυπώσεις «έκλεψε» η ιδέα του 23χρονου Γιάννη Μουργή ο οποίος παρουσίασε ενώπιον των κριτών και του κοινού ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης οργανικών απορριμάτων με την χρήση ειδικών κάδων που επιτρέπουν την κομποστοποίησή τους. Ο πολίτης τοποθετώντας τα απορρίμματα του στους ειδικούς κάδους, μέσα από ένα ένα σύστημα πόντων βασισμένο στην θεωρία των παιγνίων του μαθηματικού Τζων Νας, κερδίζει πόντους που αντιστοιχούν σε εκπτώσεις σε καταστήματα.

Δοκιμαστικά έχουν τοποθετηθεί ήδη τριάντα ειδικοί κάδοι, κατόπιν συμφωνίας με τον δήμο Καλαμάτας, στους δρόμους της πόλης.

Οι υπόλοιποι φιναλίστ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες ιδέες και οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Rising Stars του TedxAcademy, ένα ειδικό πρόγραμμα που βοηθά ιδέες να μετατραπούν σε επιχειρήσεις.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζαν η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Νικήτα, ο καθηγητής Διομήδη Σπινέλης, ο συγγραφέας και καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης, ο ερευνητής εφαρμοσμένης τεχνολογίας Ζαφείρης Πολίτης, ο συνιδρυτής και τεχνικός Διευθυντή της εταιρίας Helic Σωτήρης Μπαντάς και ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Matternet Inc και απόφοιτος του Singularity University, Ανδρέας Ραπτόπουλος.

Οι υπόλοιπες ιδέες/φιναλίστ ήταν οι εξής:

Breatheasy: Η συγκεκριμένη ιδέα τερμάτισε δεύτερη και αφορά στην δημιουργία μιας ειδικής συσκευής αλλά και σε διάφορες πλατφόρμες με την χρήση παιχνιδιών (games) για την υποστήριξη της θεραπείας του παιδικού άσθματος. Η συγκεκριμένη ιδέα είχε τερματίσει πρώτη και στο διαγωνισμό Health and Wellness Competition 2012 του MIT.

Malaria: H συγκεκριμένη ιδέα τερμάτισε δεύτερη και αφορά σ’ ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πρόβλεψης ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια. Τα δεδομένα (data) λαμβάνονται μέσω τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο γεγονός που εξασφαλίζει αξιοπιστία, τεκμηρίωση, πιστοποίηση των δεδομένων για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Τelemedicine: Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο τηλεϊατρικής που απευθύνεται σε διαβητικούς με στόχο την παρακολούθησή τους και την αποτροπή των ακρωτηριασμών λόγω της ασθένειας.

Alterniity: Ένα ειδικό software το οποίο, με την χρήση εικονικής πραγματικότητας, βάζει τους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μέσα σε εικονικό περιβάλλον. Οι μετρήσεις που γίνονται βοηθούν τους γιατρούς να δουν το στάδιο της ασθένειας και να εφαρμόσουν την κατάλληλη θεραπεία αλλά και να γίνουν έγκαιρες διαγνώσεις. Ο κ. Ραπτόπουλος που παρουσίασε τις νικητήριες ομάδες ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ιδέα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που ώθησε τους κριτές να δώσουν το βραβείο σε μια άλλη ιδέα που χρειάζεται την απαραίτητη ώθηση για να αναπτυχθεί.

Do we really understand: Ένα έξυπνο σύστημα τοποθέτησης QR codes στα τρόφιμα των σουπερμάρκετ που θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες με τα κινητά τους τηλέφωνα να σκανάρουν τα τρόφιμα και να βλέπουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σ’ ότι αφορά στα θρεπτικά τους συστατικά και την συντήρησή τους. Στόχος η εξασφάλιση της καλής υγείας και της ευζωϊας μέσω της ορθής πληροφόρησης για ότι καταναλώνουμε/τρώμε καθημερινά.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα