Μέτρα “ανάσα” σε κόκκινα δάνεια – Πτωχευτικό Δίκαιο – Δικαστήρια – Τι καλούνται να εφαρμόσουν οι τράπεζες από την αρχή του 2015

Δομικές αλλαγές για τα κόκκινα δάνεια, αλλαγή στο πτωχευτικό Δίκαιο που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία στον επιχειρηματία και μεγάλες αλλαγές στο νόμο ώστε να γίνονται ταχύτερα οι δίκες θα ισχύσουν από 1.1.2015. Αποφάσεις πήρε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη

και Εργασίας Γ. Βρούτση.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Βραχυπρόθεσμες λύσεις: καταβολή μόνο τόκων, μειωμένες δόσεις, περίοδο χάριτος, αναβολή πληρωμής δόσης/δόσεων, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου και κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων.

Μακροπρόθεσμες λύσεις: μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου, αλλαγή Τύπου Επιτοκίου (π.χ. από κυμαινόμενο σε σταθερό), παράταση της διάρκειας, διαχωρισμό ενυπόθηκου δανείου σε βιώσιμο δάνειο με εμπράγματη εξασφάλιση, το οποίο ο δανειολήπτης αποπληρώνει, και το υπόλοιπο του δανείου, στο οποίο δεν λογίζονται τόκοι έως μια μεταγενέστερη ημερομηνία αποπληρωμής. Επίσης, παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη, λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης και συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

Λύσεις οριστικής διευθέτησης που αποσκοπούν στην οριστική τακτοποίηση της απαίτησης της τράπεζας έναντι του δανειολήπτη όπως η εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, η μετατροπή σε Χρηματοδοτική Μίσθωση, η πώληση και ενοικίαση (ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στο ίδρυμα είτε σε τρίτο αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου), μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα, αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και δικαστικές/νομικές Ενέργειες πέραν της ρευστοποίησης εξασφαλίσεων.

ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Θα δίδεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που πτωχεύουν, αλλά με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέπουν την κατάχρηση του μέτρου και τις εικονικές πτωχεύσεις.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου αποφασίσθηκε και η εκπόνηση τριών μελετών στις οποίες θα βασιστούν οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές. Οι μελέτες αυτές αφορούν το πτωχευτικό πλαίσιο φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων και θα είναι έτοιμες ως το τέλος Ιουνίου.

ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί σε αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και η επίσπευση των δικών. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται υποχρεωτική η εξωδικαστική διαμεσολάβηση (ώστε να φθάνουν κατά το δυνατόν λιγότερες υποθέσεις στα δικαστήρια και να επιτευχθεί αποσυμφόρηση). Επίσης καταργείται η δυνατότητα πολλαπλών ανακοπών που καθυστερούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Original article: Μέτρα “ανάσα” σε κόκκινα δάνεια – Πτωχευτικό Δίκαιο – Δικαστήρια – Τι καλούνται να εφαρμόσουν οι τράπεζες από την αρχή του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα