«Μέτωπο» ελληνικής ευθύνης απέναντι στις αντι-οικονομικές πιέσεις της Τρόικας και των Βρυξελλών

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το τελευταίο Eurogroup, λίγες εβδομάδες πριν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και οι πολίτες που είχαμε «εθιστεί» στην επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος και στα θετικά που μπορούν να έλθουν για μια νέα ρύθμιση του χρέους που θα επιτρέψει στην οικονομία να αναπνεύσει,

είχαμε κάτι …λησμονήσει – παρεξηγήσει: Ότι η Τρόικα που έφυγε προ εβδομάδων από την Αθήνα, δεν έχει πεισθεί για τις ελληνικές επιτυχίες και «λογιστές» όντες οι άνθρωποι, αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε «παρεκτροπή». Και όχι μόνο «παρεκτροπή», αλλά ούτε συζήτηση για το πως η ελληνική πλευρά εκτιμά την εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών!

ΣΤΟ EUROGROUP ΛΟΙΠΟΝ, ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ, ειπώθηκε στην Ελλάδα ότι έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της, ότι εκτιμούν πως υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί με ένα μέτρα και τέλος, ότι μετά την άνοιξη και αφού η χώρα περάσει τις νέες εξετάσεις, θα εξεταστούν μέτρα καλύτερης ρύθμισης των χρεών, χωρίς επουδενί σε αυτά να περιλαμβάνεται haircat.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι στη χώρα δημιουργείται ένα νέο, πολυσυλλεκτικό ΜΕΤΩΠΟ ΕΥΘΥΝΗΣ. Ένα μέτωπο που δεν αρνείται ούτε το μνημόνιο, ούτε τις δανειακές συμβάσεις της χώρας. Αρνείται το παράλογο και το «ετσιθελικό» των δανειστών και των υπαλλήλων τους, οι οποίοι απειλούν πια ευθέως τόσο την εναπομείνασα κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, όσο και αυτά τα ίδια τα λεφτά τους! Η Ελλάδα και οι Έλληνες υπέστησαν μία καταστροφή, παρόμοια της οποίας δεν έχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης. Αρνούνται λοιπόν να συνεχίσουν μέχρις …θανάτου τους. Και επειδή …ο θανών δεδικαίωται, ούτε οι δανειστές έχουν λαμβάνειν αυτά που έχουν υπογράψει και συνομολογήσει με την ελληνική πλευρά.

- Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες, ξεκάθαρο “όχι” σε νέα οριζόντια μέτρα και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην Ευρώπη κάνοντας ειδική μνεία στις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων. Επίσης, κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του Euro Working Group στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί πρόσθετα μέτρα και υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2012 η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει το έλλειμμα και οι δανειστές το χρέος.

- Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά ανακυκλώνεται μία διεθνής συζήτηση για την Ελλάδα, σαν να είναι η χωρα μας το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης. «Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα δημοσιονομικό θαύμα χάρις στις δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει το καλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα σε όλη την Ευρωζώνη, 5% του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να τρώμε τις σάρκες της ελληνικής πραγματικής οικονομίας», δήλωσε.Σημείωσε δε, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι 350 δις περίπου, την ώρα που οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, όλες μαζί έχουν 7 τρισεκατομμύρια χρέος. «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή ως πρόβλημα χρέους σε απόλυτα μεγέθη. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μία προσέγγιση η οποία να είναι άψογη τεχνικά, αλλά υπεύθυνη και διορατική πολιτικά».

- Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ δήλωσε στο τελευταίο Eurogroup πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν επιδιώκει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, αλλά δεν συζητά και νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.

- Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ζήτησε να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα.

- Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ με δύο δημόσιες παρεμβάσεις του επισήμανε ότι “ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα”, ενώ ζήτησε από τους πολιτικούς να σκεφτούν “την κοινωνία που βρίσκεται στα όριά της”.

- ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ της Alpha Bank. Στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο τεκμηριώνει απόλυτα την άποψη πως δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αφού με τα ήδη ισχύοντα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ότι έχει προγραμματιστεί. Επίσης, βάλλει ευθέως κατά της ΕΚΤ και του Άσμουσεν, επισημαίνοντας και αποδεικνύοντας ότι η στάση τους είναι μεροληπτική σε βάρος της Ελλάδας!

1. Το σημερινό ελληνικό δημόσιο χρέος, τονίζεται μεταξύ άλλων στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, είναι ρυθμισμένο χρέος με εξαιρετικά μακροχρόνια διάρκεια και σχετικά χαμηλά και σαφώς προσδιορισμένα από σήμερα επιτόκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης αυτού του χρέους (για την πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων) στα επόμενα 35 έτη δεν υπερβαίνει το 6% του μέσου ετήσιου ΑΕΠ της χώρας στην ίδια περίοδο. Επομένως, το ότι η σημερινή ονομαστική αξία αυτού του χρέους μπορεί να ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ το 2013 δεν αποτελεί ένδειξη της πραγματικής δανειακής επιβάρυνσης της χώρας και της δυνατότητάς της να το εξυπηρετήσει.

2. Ο Γ. Άσμουσεν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το χρηματοδοτικό κενό, που το ΔΝΤ εκτιμά για το 2014 στα € 4,5 δισ., θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου με ανακύκλωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες το 2008 για αγορά από αυτές προνομιούχων μετοχών και τα οποία λήγουν τον Μάιο του 2014. Υποστηρίζεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι αν γινόταν θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ή της αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους της χώρας. Ωστόσο, η άποψη αυτή φαίνεται ακραίως μεροληπτική έναντι της Ελλάδος όταν τα LTROs (χαμηλότοκα πολυετή δάνεια) από την ΕΚΤ συνεχίζουν να παρέχονται αφειδώς αποκλειστικά και μόνο για την ετήσια αναχρηματοδότηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δημοσίου χρέους της Ιταλίας και της Ισπανίας.

3. Tο πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού για την Ελλάδα το 2014 προκύπτει σε κάποιο βαθμό από την άρνηση των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών να διευκολύνουν, ως είχε συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο, τη χρηματοδότηση της Ελλάδος με την ανακύκλωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους στο πλαίσιο της ANFA. Με τον τρόπο, όμως, αυτό, πλήττεται εντελώς αναιτίως το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.

4. Δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αφού με τα ήδη ισχύοντα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ότι έχει προγραμματιστεί.

Eπιπλέον κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει από σήμερα με κάποια σοβαρότητα ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2015 και το 2016, διότι με τα σημερινά δεδομένα ακριβώς το αντίθετο είναι το πιο πιθανό.

Tο να εγείρεται από την Τρόικα θέμα μέτρων από σήμερα για υποτιθέμενη κάλυψη ελλειμμάτων το 2015 και το 2016 το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι ο εκτροχιασμός της οικονομικής, επενδυτικής εμπιστοσύνης

5. Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην Έκθεση του (Οκτώβριος 2013):

«Ένα ισοσκελισμένο πρωτογενές ισοζύγιο εκτιμάται για το 2013. Η επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των αυξημένων εσόδων από τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, ύψους 3,5% του ΑΕΠ».

Οι ανωτέρω εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν στηρίζονται στα σημερινά βελτιωμένα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Κατ’ αρχήν, είναι τώρα σχεδόν βέβαιο (σύμφωνα και με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προυπολογισμού 2013 στο 9μηνο 2013) ότι το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 δεν θα είναι απλώς ισοσκελισμένο, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, αλλά πλεονασματικό και μάλιστα με πλεόνασμα που μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα άνω των € 1,4 δισ, έναντι € 0,34 δισ. που προβλέπεται στο Προσχέδιο του Προυπολογισμού 2014.

Στην πραγματικότητα με τα σημερινά δεδομένα, η πιο αντικειμενική εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2014 είναι ότι, χωρίς τη λήψη κανενός επιπλέον μέτρου, αυτό μπορεί και πρέπει να υπερβεί τα € 3,5 δισ. (1,8% του ΑΕΠ).

Μπορεί δηλαδή να λεχθεί τώρα, με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα από ότι πριν από μερικούς μήνες, ότι αν δεν διαταραχθεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στους επόμενους μήνες (όπως, π.χ., με την προσπάθεια επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2014), ο Προυπολογισμός 2014 θα υλοποιηθεί πολύ καλύτερα από ότι έχει προγραμματιστεί, όπως ακριβώς συνέβη και το 2012 και το 2013.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ, επιτυγχάνοντας, έστω με απίστευτες ανθρωποθυσίες πλεόνασμα, έχει όλα τα όπλα μαζί της στην αντιπαράθεση με την Τρόικα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
ντορα μπακογιαννη, alpha bank, ελλαδα, νέα, τροικα, αθηνα, μνημονιο, βρυξέλλες, euro, working, group, χρεος, χωρα, αεπ, δις, ντορα, μπακογιαννη, alpha, ΕΚΤ, ΔΝΤ, τραπεζες, προυπολογισμος, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, βενιζελος, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, στουρναρας, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, χωρες, αεπ, ανακυκλωση, βερολινο, γερμανια, θεμα, νεα μετρα, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, ωρα, alpha, αγορα, αλληλεγγυη, ανοιξη, αψογη, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δανειο, δημοσιο, δις, δοθει, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εξετασεις, εξελιξη, επιτυχια, ετη, ευρωπη, εφυγε, ιδια, θαυμα, κυβερνηση, κλιμα, λεφτα, ληψη, μηνες, μνεια, ντορα, ορια, ρυθμιση, συζητηση, φορα, group, εφαρμογη, euro, χωρα, τραπεζα, θετικα, working
Τυχαία Θέματα