Μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ψάχνει σπίτι …κοψοχρονιά

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μετά από 46 χρόνια στην εξορία, μετακομίζει και πάλι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Guardian, ο έκπτωτος μονάρχης, ο οποίος αναγκάστηκε να δραπετεύσει από την Αθήνα λίγο μετά το πραξικόπημα του 1967, έχει αφήσει άφωνους τους Έλληνες – αλλά και τους περισσότερους συγγενείς του στους βασιλικούς οίκους

της Ευρώπης- με την απόφασή του να εγκατασταθεί μόνιμα στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία έχουν αποφασίσει να μετακομίσουν εδώ μόνιμα» ανέφερε μέλος του μικρού κύκλου των βασιλοφρόνων της Ελλάδας. «Ο γιός του πρίγκιπας Νικόλαος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Τατιάνα έκαναν την ίδια κίνηση πριν από μερικούς μήνες».

Σύμφωνα με την Guardian, η εκτίναξη των τιμών των ακινήτων στο Λονδίνο φαίνεται πως είναι ο λόγος που παρακίνησε τον τέως βασιλιά να λάβει την απόφαση. Όμως ο Κωνσταντίνος, ο οποίος εκθρονίστηκε μετά από δημοψήφισμα για την επιστροφή της Δημοκρατίας το 1974 και έχασε την ελληνική του υπηκοότητα από την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση 20 χρόνια αργότερα, είναι γνωστό ότι νοσταλγούσε την Ελλάδα.

Πριν από περίπου μια δεκαετία είχε δηλώσει σε ελληνική εφημερίδα ότι «κανένας δεν μπορεί να με κρατήσει μακριά. Τόσα χρόνια ζω τον δικό μου Γολγοθά, τώρα είναι έτοιμος να επιστρέψω».

Ο 73χρονος, πρώτος εξάδελφος του Δούκα του Εδιμβούργου και νονός του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, υπέστη διπλό χτύπημα καθώς όχι μόνο είναι ανεπιθύμητος στη χώρα του, αλλά είναι και περιορισμένος οικονομικά: το 1994 υπέστη το εξευτελιστικό πλήγμα του να παρακολουθεί την απαλλοτρίωση των παλατιών και των άλλων βασιλικών κτημάτων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο είχε προσφύγει τότε ο μονάρχης, δεν έκανε και πολλά για να τον βγάλει από τη δυσμενή θέση, αφού, μετά από μια δεκαετία, αποφάσισε πως το ελληνικό κράτος έπρεπε να αποζημιώσει τον Κωνσταντίνο με ένα κλάσμα των 320 εκατ. στερλινών που ο ίδιος αρχικά ζητούσε ως αποζημίωση.

Νωρίτερα φέτος, ωστόσο, ο Κωνσταντίνος στάθηκε τυχερός, καθώς πούλησε το μέγαρό του στο βόρειο Λονδίνο, στο οποίο ζούσε τα τελευταία 30 χρόνια, προς 9,5 εκατ. στερλίνες. Αντιθέτως, οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα έχουν κάνει βουτιά, σε σημείο που κάποιος να μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και με 6.000 ευρώ.

«Από αυτήν την άποψη, θεωρήθηκε η καλύτερη στιγμή για την επιστροφή της αυτού μεγαλειότητας» ανέφερε άλλη πηγή του στενού αυτού κύκλου, προσθέτοντας πως ο τέως βασιλιάς έχει στείλει ανθρώπους για να ερευνήσουν την αγορά ακινήτων με προοπτική να αγοράσει μόνιμη κατοικία στην Αθήνα.

Ο πρώην μονάρχης, γράφει η Guardian, που τους τελευταίους μήνες έχει θεαθεί με το μπαστούνι στο χέρι να περπατά στους δρόμους της Αθήνας, έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι οι πρώην υπήκοοί του έχουν «παραπλανηθεί εσκεμμένα».

Σύμφωνα με την Guardian, ο τρόπος με τον οποίον συμπεριφέρθηκε η Ελλάδα στον Κωνσταντίνο στεναχωρεί την βρετανική βασιλική οικογένεια, με τον Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κέρκυρα, να έχει εκφράσει την αγανάκτησή για την συμπεριφορά έναντι του εξάδελφού του.

Όμως η νέα γενιά των ελλήνων γαλαζοαίματων φαίνεται να έχει ξεχάσει το παρελθόν, σχολιάζει η Guardian. Όπως αναφέρει, λέγεται πως ο Πρίγκιπας Νικόλαος έχει ενοικιάσει το διαμέρισμα της κόρης του Ανδρέα Παπανδρέου, του σοσιαλιστή ηγέτη που προκάλεσε τόσα προβλήματα στον πατέρα του.

Original article: Μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ψάχνει σπίτι …κοψοχρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα