Μετά το Eurogroup επιστρέφει η τρόικα – Προκαταρκτική συμφωνία το Μάρτιο

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως “είμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει”.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ενημέρωσε πως οι υπουργοί τη Δευτέρα στο Eurogroup

“θα κάνουν έναν απολογισμό της κατάστασης της Ελλάδας, αν και αυτό νομίζω σας το λέω κάθε φορά”.

Εκτίμησε δε πως “θα υπάρξει προκαταρκτική απόφαση σε σχέση με τη συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου”.

Για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος δήλωσε: “Είναι εκπληκτικά νωρίς μέσα στη χρονιά για να έχουμε σίγουρη γνώμη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα. Δηλώνω έκπληκτος από την αυτοπεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα”.

“Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πώς η κυβέρνηση υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν γνωρίζω αν κάνουν λάθος ή το υπολογίζουν σωστά. Πρέπει όμως να σας πω ότι η ίδια η Eurostat εργάζεται πάρα πολύ σκληρά για να ανακοινώσει ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα τον Απρίλιο.

Η ίδια η Eurostat βάζει συχνά υποσημείωση στα νούμερα και τα αναθεωρεί ακόμη και 2 χρόνια μετά.

Θα είμαστε ευχαριστημένοι βέβαια αν το πλεόνασμα θα είναι στο επίπεδο που λέει η κυβέρνηση. Αν το πλεόνασμα είναι αρκετά μεγάλο, τότε η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια”.

Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε επίσης τα εξής: “Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις ομολόγων στα μέσα Μαΐου και το επιθυμητό είναι ο έλεγχος της τρόικας να έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν από αυτό το σημείο. Όταν αργότερα επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κι έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος, θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Original article: Μετά το Eurogroup επιστρέφει η τρόικα – Προκαταρκτική συμφωνία το Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα