Μέση Ανατολή: Οι φόβοι για πόλεμο του ΥΠΕΞ της Γαλλίας – Τι είπε ο Ροχανί στη Μέρκελ

“Τρέχουν” οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ΕΕ να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει «πολύ επικίνδυνη» λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ

από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης», είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

«Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», προειδοποίησε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές “να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση” και “να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση”.

ΤΟ ΙΡΑΝ

Η Τεχεράνη δεν επιθυμεί «νέες εντάσεις» στη Μέση Ανατολή δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς να αναφερθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία.

«Το Ιράν πάντα επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή, προσπαθώντας να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα», τόνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα