Μέρκελ – Γιούνκερ – Λαγκάρντ αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο και στη κρίσιμη συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα Μέρκελ-Λαγκαρντ-Γιούνκερ σήμερα Τετάρτη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η Αθήνα.

Καθοριστική συνάντηση, για εμάς χωρίς εμάς, τόσο για τα πλεονάσματα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ, με τον Σόιμπλε

να επιμένει στις γνωστές θέσεις του.

Το ύψος και το είδος των μέτρων που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς και τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου γύρου διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε τονίζει για άλλη μια φορά ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει όλα όσα μπορεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς δήλωνε ότι τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.

Για «κάποια» πρόοδο ανάμεσα στην Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

«Σημειώθηκε κάποια πρόοδος για την Ελλάδα, ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ. Το Ταμείο θέλει να είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά με την εφαρμογή των δικών του κανόνων και τη διατήρηση της αξιοπιστίας του», ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την προοπτική συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement). Το Ταμείο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, ωστόσο επισήμανε πως θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς, όπως προσθέτει, για εικασίες περί επίτευξης συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα