Μειώθηκαν στις 600.000 τα ανασφάλιστα οχήματα από 1,5 εκατ.

Ο νέος νόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων, που ισχύει ήδη από τις 5 Μαϊου, φαίνεται να έχει βελτιώσει την κατάσταση που είχε επιδεινωθεί μάλιστα λόγω της κρίσης στο ‘’μέτωπο’’ των ανασφάλιστων οχημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η επιχείρησε σήμερα δώσει απαντήσεις για όλες τις αλλαγές που επέφερε ο νέος αυτός νόμος, προσθέτοντας ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλλει η ασφαλιστική αγορά

για τον κλάδο αυτοκινήτων ανέρχονται σε επίπεδα άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτριο Ζορμπά, τα ανασφάλιστα οχήματα πλέον δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 600.000, την ίδια στιγμή που ορισμένες εκτιμήσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν έκαναν λόγο ακόμη και για 1,5 εκατομμύριο. Στη μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων έχει συντελέσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, ενώ παράλληλα οι έλεγχοι από τις αστυνομικές αρχές αντιστοιχούν σε 500.000 περίπου κάθε μήνα με ένα ποσοστό 14% να προκύπτει ως ανασφάλιστο.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων, μείωση έχει σημειωθεί και στις αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην κρίση, τη μείωση της κυκλοφορίας και την αύξηση ως προς το κόστος της βενζίνης. Πτωτικά έχουν κινηθεί κατά την τελευταία διετία και τα ασφάλιστρα, τα οποία έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, κατά 25% και έπεται συνέχεια (θετική) για τις τσέπες των καταναλωτών.

Τι αλλάζει με το νέο νόμο

Σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος γενικότερα οι στόχοι των νέων ρυθμίσεων είναι :

- η ασφάλεια στις συναλλαγές μεταξύ ασφαλιστή / ασφαλισμένου / τρίτου ζημιωθέντα

- η θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

- η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών

Πιο συγκεκριμένα, με το Ν. 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

-H σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλισή του ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριό και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

-Aνανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Για το λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

-Το ασφαλιστήριο θα είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται στα αστυνομικά όργανα η σύναψη της ασφάλισης του αυτοκινήτου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο όχημα. Το γνωστό σε όλους αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισης.

-Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριό του, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει πάντα μαζί την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματός σας έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Η ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί μείζονος σημασίας προτεραιότητα και στόχο κάθε σύγχρονου και ευνομούμενου κοινωνικού κράτους. Για το λόγο αυτό, έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ο θεσμός της υποχρεωτικής ασφάλισης της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.
Όπως επισημαίνει η ΕΑΕΕ, στη χώρα μας, η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτων υφίσταται ήδη από το 1976 και ουσιαστικά, ο νέος νόμος έρχεται για να διορθώσει δυσλειτουργίες και προβλήματα του παρελθόντος.
«Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι του κλάδου είναι ότι πλέον η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα). Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα