Μεγάλη κρίση στα Σκόπια – Εισβολή στη Βουλή οπαδών του Γκρούεφσκι – Ανησυχία στο ελληνικό ΥΠΕΞ

(upd) Δραματικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ψηφίζοντας για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Ο

ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Οι εθνικιστές του VMRO καλούν τους ομοϊδάτες τους από όλη τη χώρα να ταξιδέψουν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα, προκειμένου να «σταματήσουν» όπως λένε την αντιπολίτευση.

Φωτογραφίες: EPA/MAJA ZLATECSKA

Φωτογραφίες: AP

Ανησυχία στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα