Έληξε η επίσχεση εργασίας των παρόχων του ΕΟΠΥΥ

[UPD] Τα βρήκαν στη τρίτη κατά σειρά συνάντηση τους ο υπουργός Υγείας και οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, αφού επήλθε συμφωνία για τα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι και αναστέλλεται η επίσχεση εργασίας των δεύτερων.

Άγνωστο παραμένει αν μετά την εξέλιξη αυτή θα επιμείνουν στην επίσχεση που έχουν εξαγγείλει για την Παρασκευή οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιοκτήτες κλινικών.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Άδωνις: “Σήμερα η ταλαιπωρία θα

λήξει…”

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στο Mega υποστήριξε πως όσα διαγνωστικά κέντρα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, θα διακοπούν οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ.

«Σήμερα η ταλαιπωρία θα λήξει. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ο ένας τρόπος είναι να λυθεί η επίσχεση και άρα συνολικά να λυθεί το πρόβλημα. Ο άλλος τρόπος είναι να στείλει ο ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους ένα email και όσοι συνεχίζουν την επίσχεση θα πάψουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως ο κ.Γεωργιάδης θα έχει νέα συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, θα συσκεφθεί εκτάκτως η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προκειμένου να αξιολογήσει τις προτάσεις του υπουργείου.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:
Δεν έβγαλαν άκρη Άδωνις – εργαστηριακοί γιατροί – Νέο ραντεβού αύριο

Παρά τη σύγκλιση στα επί μέρους ζητήματα, η συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των παρόχων υγείας στον ΕΟΠΥΥ, δεν οδήγησε σε λύση και αναστολή της επίσχεσης.

Οι ελπίδες για λύση μετατίθενται για αύριο στις 12 το μεσημέρι, οπότε ορίσθηκε νέα συνάντηση.

Η βασική διαφωνία του ΠΙΣ και των παρόχων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εστιάζεται στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης οι πάροχοι υποστήριξαν ότι είναι λάθος να υπάρχει πλαφόν εξετάσεων ανά επιχείρηση.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ θα παρουσιάσουν απόψε ή αύριο το πρωί τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας σε συγκέντρωση εργαστηριακών γιατρών και παρόχων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιστρέψουν αύριο το μεσημέρι με σαφείς θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Μεγάλη κόντρα Άδωνι – ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων – “Ή ανοίγετε, ή τέρμα οι συμβάσεις”

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα τα περίπου 2.500 διαγνωστικά κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρώντας στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μιλώντας στην ΝΕΡΙΤ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διεμήνυσε ότι όσα διαγνωστικά κέντρα δεν λειτουργήσουν, «δε θα είναι συμβεβλημένα ούτε τώρα, ούτε στον αιώνα τον άπαντα». Πρόσθεσε επίσης, πως η επίσχεση εργασίας δεν έχει νόημα καθώς οι συμβάσεις τους έχουν λήξει.

Ο υπουργός κάλεσε τους ασφαλισμένους να πάνε για εξετάσεις μετά τις 12:00 καθώς όπως είπε το υπουργείο θα ζητήσει εγγράφως σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα να δηλώσουν αν θα λειτουργήσουν ή όχι.

«Σήμερα θα παρουσιάσουμε τους όρους της νέας συμβάσεως», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς σήμερα θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση για το θέμα, με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπρόσωποι των παρόχων υπηρεσιών Υγείας αντιδρούν στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις, πχ. βιοχημικές, ακτινολογικές, απεικονιστικές, (για το τρέχον έτος έχει κλείσει στα 328 εκατ. ευρώ) και, κυρίως, στο μέτρο του clawback (βάσει αυτού τυχόν υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης επιστρέφεται υποχρεωτικά στον Οργανισμό από τους παρόχους).

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι πλέον κάθε εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο θα έχει πλαφόν στις εξετάσεις που μπορεί να διενεργεί όπως ακριβώς έχουν οι γιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων (μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα φάρμακα αξίας ίσης με το 80 τοις εκατό της δαπάνης που τους αντιστοιχεί για τον ίδιο μήνα του 2013). Το πλαφόν για κάθε εργαστήριο και κέντρο θα είναι μηνιαίο και θα οριστεί με βάση τον αριθμό των παρακλινικών εξετάσεων – και τη δαπάνη που αναλογεί σε αυτές- του περασμένου έτους.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να γίνει δικαιότερη κατανομή της προϋπολογισθείσας δαπάνης για εξετάσεις, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο το 80 τοις εκατό του προβλεπόμενου ποσού του πλαφόν να δίδεται στον πάροχο και το 20 τοις εκατό να αποτελεί «εφεδρεία» και ο πάροχος να μπορεί να το πάρει, εφόσον υπερβεί το αρχικό ποσό που του αναλογεί. Σε περίπτωση όμως που ξεπεραστεί η δαπάνη και του εφεδρικού 20 τοις εκατό, τότε ο πάροχος θα υπάγεται στο μέτρο του clawback.

Original article: Έληξε η επίσχεση εργασίας των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα