Με 7,4% έτρεξε η τουρκική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Υψηλότερες των προβλέψεων ταχύτητες ανέπτυξε το πρώτο τρίμηνο του έτους η τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 7,4% το πρώτο τρίμηνο, ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης 7,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η επίδοση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg για ρυθμούς ανάπτυξης 7%. Tο τριμηνιαίο

ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε στα 792,7 δισ. τουρκικές λίρες (207,5 δισ. δολ.).

H ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση. Η ζήτηση ήταν έντονη για εισαγωγές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να «φουσκώσει» κι άλλο και να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ.

Αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν ότι με την υιοθέτηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής τα επόμενα τρίμηνα θα έχουμε έντονη επιβράδυνση, με αποτέλεσμα στο σύνολο του 2018 η τουρκική οικονομία να παρουσιάσει ανάπτυξη 4%.

Η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται κατά 0,3% χαμηλότερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων με την ισοτιμία δολαρίου / λίρας να διαμορφώνεται στις 4,4883 λίρες.

«Η Τουρκία συνεχίζει να είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα