Μαξίμου: Ειλικρινής στάση του ΔΝΤ που συμμερίζεται και η ελληνική πλευρά – Η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση επικρατεί για όσα διημείφθησαν στο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ του 9.84, σχολιάζοντας το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Ταμείου, χαρακτήρισε “εξαιρετικά θετικό” το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ξαναμεταθέσει το ελληνικό πρόβλημα και θα αποχωρήσει εάν μέσα στις επόμενες μέρες

δεν βρεθεί λύση. Όπως ανέφερε επακριβώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή είναι μια “ειλικρινής στάση την οποία συμμερίζεται και η ελληνική πλευρά”.

Τόνισε για το θέμα του χρέους πως η συντριπτικά μεγάλη πιθανότητα είναι είτε στις 22/05 είτε λίγες μέρες αργότερα να έχουμε συνολική συμφωνία.

Και πρόσθεσε: “Για εμάς το βασικό ζήτημα είναι να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οτιδήποτε οδηγεί στο να ανοίγει την πόρτα στο QE είναι για εμάς αποδεκτό”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, οδιευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση από το Πεκίνο:

“Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Πεκίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος». Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που γίνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, την σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και την υποστήριξη από τους άλλους εταίρους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.”

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τσίπρας – Λαγκάρντ συμφωνούν για το χρέος αλλά …λείπει ο Σόιμπλε

Ταύτιση απόψεων στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, διαπιστώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του «Belt and Road Forum», στο Πεκίνο.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει τώρα λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση μια τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητη, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμείνει αφενός στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα