“Μαύρες” προβλέψεις από Citi: Ύφεση το 14′ και το 15′ και αύξηση του χρέους – Το ακριβότερο χρήμα στην ΕΕ για τις επιχειρήσεις

Ανάλυση της Citi καταγράφει το κόστος δανεισμού για ποσό κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ προς επιχειρήσεις. Από την σχετική έρευνα προκύπτει πως το πραγματικό επιτόκιο γι’ αυτά τα δάνεια είναι πάνω από 8% για μια ελληνική επιχείρηση, επίπεδο στο οποίο παραμένουν ουσιαστικά από το 2011. Αντίθετα, την περίοδο 2003 - 2006 ένα τέτοιο δάνειο είχε πραγματικό επιτόκιο της τάξης του 2%, όντας από τα πλέον ανταγωνιστικά στην Ευρώπη.

Για ανάλογη χρηματοδότηση μια γερμανική εταιρεία πληρώνει 2%, ενώ

μια γαλλική πέριξ του 2,5%.

Εξάλλου, η Citi αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ύφεση του 2013 στο 3,3% του ΑΕΠ, αλλά εξακολουθεί να προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 (1,9%) όπως και το 2015 (0,5%).

Όσο για το χρέος, εκτιμά ότι θα φτάσει το 175% του ΑΕΠ φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνει στο 190% του ΑΕΠ το 2014 και στο 199% του ΑΕΠ το 2015.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η συρρίκνωση του ΑΕΠ έχει αμβλυνθεί (στο 3% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο) χάρη στη μειωμένη δημοσιονομική επιβάρυνση σε σχέση με το 2011-2012, αλλά και χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η Citi υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό της Ελλάδας, ώστε να λαμβάνεται υπ’ όψιν το επίμονα μεγάλο χάσμα της παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, οι επιπλέον αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές που εξακολουθούν να μην είναι τόσο ανταγωνιστικές, πιθανότατα θα εμποδίσουν την αύξηση του ΑΕΠ το 2014 ή το 2015. Οι διαπραγματεύσεις για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα μπορεί να πυροδοτήσουν περαιτέρω πολιτική αστάθεια και να αυξήσουν τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές.

Μόνο ένα «κούρεμα» των επίσημων δανείων θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως εκτιμά η Citi, ωστόσο θεωρεί πως αυτό είναι απίθανο να συμφωνηθεί σύντομα.

Original article: “Μαύρες” προβλέψεις από Citi: Ύφεση το 14′ και το 15′ και αύξηση του χρέους – Το ακριβότερο χρήμα στην ΕΕ για τις επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα