Μανωλάδα – Φράουλες: Έρευνα διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την αθώωση των παραγωγών

07:54 3/4/2017 - Πηγή: BankWars

Όνειδος για τη χώρα χαρακτήρισε την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Μανωλάδας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα αποστείλει έγγραφο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες που οδήγησαν τα ελληνικά δικαστήρια στην αθώωση των παραγωγών φράουλας από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

Ο

κ. Κοντονής ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να προσέξουμε περισσότερο αυτά τα ζητήματα και οι δικαστικές ενώσεις να ασχοληθούν με αυτά, παρά να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Γιατί, εκτός από τη διεθνή απαξίωση, έχει χρεωθεί και η χώρα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο ορισμένοι το προσπερνούν χωρίς να προβληματιστούν: αυτή η απόφαση θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ “ΜΑΝΩΛΑΔΑ”

Υπενθυμίζεται ότι από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας είχε κριθεί ομόφωνα αθώος επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών, τον Απρίλιο του 2013, καθώς και ένας ακόμη κατηγορούμενος.

Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.

Ειδικότερα, το Μ.Ο.Ε. της Πάτρας επέβαλε ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και επτά χρόνων, αντίστοιχα, στους δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι.

Κατά τη δικαστική απόφαση, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Κατόπιν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μ.Ο.Ε. Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί, εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεσης.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μ.Ο.Ε. της Πάτρας, καθώς είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Καταδικαστική απόφαση για «καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα» εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο. Το Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων.

Η απόφαση αφορά 42 προσφεύγοντες από το Μπαγκλαντές που ζουν στην Ελλάδα, ενώ η καταγγελία είχε γίνει το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΑΔ οι προσφεύγοντες οι οποίοι δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα.

Τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας, και 3 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλεψαν καθημερινά από τις 07.00 έως τις 19.00 υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό. Με ομόφωνη απόφασή του το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση του Α.4.2 της ΕΣΔΑ (Απαγόρευση των καταναγκαστικών έργων).

Έκρινε ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας».

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν.

Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.ΡΑΙΚΟΥ

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της Ελένης Ράικου τονίζοντας πως «η συνεργασία και η στήριξη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά προς την κα. Ράικου σε ό,τι μας είχε ζητηθεί, ήταν αμέριστη. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα διευκρινίσει η ίδια, κατά τη διαδικασία που έχει ήδη διαταχθεί και είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι ακούγεται τουλάχιστον προβληματικό το να «παραιτείται» ένας εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος σε πιέσεις. Ο Εισαγγελέας είναι ο θεματοφύλακας του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που του δίνει όλα τα εργαλεία ώστε να βάλει στη θέση του οποιονδήποτε παρανομεί. Αν έχουμε έναν εισαγγελέα, ο οποίος υφίσταται πιέσεις και αντί να εγκαλέσει για τις πράξεις τους αυτούς που τον πιέζουν, παραιτείται, τότε αυτό γεννά ερωτηματικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα