Μάχη της Κρήτης πριν 80 χρόνια: Τιμή και επίκαιρα μηνύματα

Το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης, είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων.

Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκαν στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε οι επετειακές εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης πραγματοποιήθηκε διέλευση αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ σε σχηματισμό με το ακροβατικό σμήνος

RED ARROWS της RAF, ρίψη αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ που εδρεύει στα Χανιά, επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F16 από την 115 ΠΜ (demo flight) με χειριστή τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, καθώς και τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Μάχη της Κρήτης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, επισημαίνοντας ότι διασφαλίζουν στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Σε δήλωση του αναφερόμενος στην Μάχη της Κρήτης τόνισε ότι, «είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στην πρώτη φάση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο έχει την δική του αξία και για μας τους Έλληνες, μια αφορμή για να γιορτάσουμε την κρητική ψυχή. Για να αναλογιστούμε όπως είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης, το αίσθημα της ευθύνης που δίνει σε μας τους άρχοντες του τόπου η ανάγκη να φανούμε αντάξιοι αυτής της ψυχής. Το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης είναι διαχρονικό και επίκαιρο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε: «Είμαστε αξιόμαχοι. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια γι΄αυτό. Πάντα ήμασταν αξιόμαχοι, απλά η προσπάθεια που συνεχίζεται και αποδίδει καρπούς είναι να καταστούμε ακόμα περισσότερο αξιόμαχοι. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με αγορές καινούργιων εξοπλιστικών συστημάτων και την αναβάθμιση και με την ολοκληρωμένη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων που είναι αρκετά, αλλά και με παρεμβάσεις για να αναβαθμιστεί και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που είναι άλλωστε και η ειδοποιός διαφορά. Πολλαπλασιαστής ισχύος όπως λέμε. Και στα δύο αυτά πεδία, στις δύο κατευθύνσεις, έχουμε κάνει νομίζω αρκετά αυτά τα δύο χρόνια. Η δουλειά μας και το καθήκον μας σαν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τις εντολές και την έγκριση ασφαλώς του Πρωθυπουργού, είναι να κάνουμε τις ένοπλες δυνάμεις να κάνουν ακόμα καλύτερα την δουλειά τους όπως ξέρουν και μπορούν».

Παράλληλα επεσήμανε ότι, «είναι ευκαιρία σήμερα, να διαβεβαιώσω τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να διασφαλίσουν στο ακέραιο και στο απόλυτο, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από τα Χανιά ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στην αποδοχή εκ μέρους των ελλήνων πολιτών στο έργο των ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαός αντιλαμβάνεται όπως είπε «την ωφέλεια από την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, σε διάφορες δραστηριότητες, υποστηρικτικές αν θέλετε της κοινωνίας, σε φυσικές καταστροφές, στο έργο επικούρησης και βοήθειας διακομιδών ασθενών, στην υγειονομική κρίση με την πολύ έντονη εμπλοκή στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντοτε παρούσες. Και επειδή είναι μια αποτελεσματική και καλοδουλεμένη μηχανή με αίσθηση καθήκοντος και απόλυτο εξοπλισμό και άρτια εκπαίδευση παράγει έργο και φέρνει αποτέλεσμα. Και αυτό έχει αντίκτυπο όσο αφορά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Απλά όπως θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά είναι να τους δώσουμε τα μέσα να κάνουν ακόμα καλύτερα την δουλειά τους. Ξέρουν και μπορούν να την κάνουν».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε παρέλαση αντιπροσωπειών πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων των Χανίων με τις σημαίες τους στο παλιό λιμάνι των Χανίων, με αφετηρία το φρούριο του Φιρκά και τερματισμό το Νεώριο Μόρο. Η παρέλαση έγινε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις, έδωσαν ακόμα οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ξένων αντιπροσωπειών. Τις ένοπλες δυνάμεις, εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Πρέσβης Γερμανίας: Ας διδαχτούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος

«Οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία», τόνισε στον χαιρετισμό του επ’ ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης στο γερμανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Μάλεμε, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ Ερνστ Ράιχελ.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε να ξαναθυμηθούμε μαζί τις εχθροπραξίες πριν από 80 χρόνια, που κόστισαν τη ζωή πολλών χιλιάδων εδώ στην Κρήτη και να μνημονεύσουμε τους πεσόντες σε αυτές. Στη Μάχη της Κρήτης το 1941 χάθηκαν πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές – από ελληνικής, βρετανικής, αυστραλιανής, νεοζηλανδικής αλλά και από γερμανικής και ιταλικής πλευράς» ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Γερμανός πρέσβης.

Ειδικότερα, επισήμανε πως ο επιθετικός πόλεμος, τον οποίο διεξήγαγε η Γερμανία, αλλά και η μνήμη των εγκλημάτων πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν από Γερμανούς στρατιώτες, «συνεχίζει να γεμίζει εμάς, τους Γερμανούς και σήμερα με ντροπή και θλίψη. Κοντομάρι, Κάντανος, Φλώρια – αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τόπους του μαρτυρίου και της τεράστιας οδύνης εδώ στην Κρήτη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!».

Εν συνεχεία, ο Γερμανός πρέσβης είπε πως τα θύματα πολέμων, τυραννίας και καθεστώτων βίας αποτελούν προτροπή για ειρήνη και υπογράμμισε: «ας διδαχτούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, ώστε να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας υπεύθυνα, ειρηνικά, μαζί».

Περαιτέρω, σημείωσε πως το γεγονός ότι οι παλιοί εχθροί είναι σήμερα φίλοι, αποτελεί ένα υπερπολύτιμο δώρο και προσέθεσε: Σήμερα οι στρατιώτες μας στέκονται συναδελφικά πλάι-πλάι, υπερασπίζοντας και διασφαλίζοντας τις αξίες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε ως ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε διαρκώς τις εμπειρίες του παρελθόντος και επισήμανε πως «είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελεί νησίδα ευτυχίας, η οποία θα μπορούσε να κρατηθεί μακριά από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Να μην παρασύρεται ο κόσμος να διαχωρίζει τον περίγυρό του σε “φίλους” και “εχθρούς” και να μην καταφεύγει στη βία ως μέσο εναντίον υποτιθέμενων εχθρών, αποτελεί επίσης ουτοπία».

Γι’ αυτό, υπογράμμισε ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας, ημέρες μνήμης σαν τη σημερινή είναι σωστές, απαραίτητες και σημαντικές και τόνισε ότι «σε τόπους όπως αυτόν εδώ αντιλαμβανόμαστε την παραφροσύνη του πολέμου και της αχαλίνωτης βίας».

Καταληκτικά, π Ερνστ Ράιχελ απηύθυνε έκκληση να αντλήσουμε μέσα από τη μνήμη, την πίστη και τη δύναμη, ώστε να στηρίξουμε ό,τι έχουμε κοινό και να υπερβούμε ό,τι μας χωρίζει και επισήμανε πως «οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα