Μ. Βρετανία: Νέος δήμαρχος Λονδίνου ο μουσουλμάνος Σαντίκ Καν

09:18 7/5/2016 - Πηγή: BankWars


Νέος δήμαρχος Λονδίνου εκλέχθηκε ο υποψήφιος του Εργατικού κόμματος και πρώην υπουργός Σαντίκ Καν (Sadiq Khan)

Κέρδισε τον Τόρι Ζακ Γκόλντσμιθ με 1,3 εκατομμύρια ψήφους έναντι 994.000 του αντιπάλου του φέρνοντας τη δημαρχία του Λονδίνου ξανά στο «στρατόπεδο» των Εργατικών, μετά από 8 χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα στις εκλογές συμμετείχε το 45,6% των εγγεγραμμένων, μια σημαντική αύξηση 7,6% σε σχέση με τις εκλογές

του 2012.

Στην επινίκια ομιλία του, ο κ. Καν αναφέρθηκε στις ρίζες του λέγοντας ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι «κάποιος σαν και εμένα θα μπορούσε να εκλεγεί δήμαρχος του Λονδίνου» και υποσχέθηκε να είναι δήμαρχος «όλων των Λονδρέζων».

Παράλληλα δήλωσε υπερήφανος γιατί οι Λονδρέζοι επέλεξαν την ελπίδα και όχι τον φόβο, την ενότητα και όχι την διάσπαση.

Ο 45χρονος Καν, γιος οδηγού λεωφορείου, που εγκατέλειψε το Πακιστάν το 1940 για μια καλύτερη ζωή στη Βρετανία, σπούδασε νομικά σε πανεπιστήμιο του Βόρειου Λονδίνου και δούλεψε ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναλαμβάνοντας υποθέσεις κατά φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας.

Το 2005 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Σαντίκ Χαν εξελέγη βουλευτής με του εργατικούς στο Τούτινγκ και έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος υπουργός στη Βρετανία, κρατώντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών επί Γκόρντον Μπράουν.
Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «Είμαι Λονδρέζος, Ευρωπαίος, Βρετανός, Αγγλος, μουσουλμάνος, ασιατικής καταγωγής, Πακιστανικής κληρονομιάς, πατέρας, σύζυγος».

Ο Καν είχε δηλώσει πριν τις εκλογές για το όραμα του για την πόλη του: «θέλω όλοι οι Λονδρέζοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που μας δίνει αυτή η πόλη. Ένα ανεκτό οικονομικά σπίτι, μια δουλειά υψηλής εξειδίκευσης με αξιοπρεπή αμοιβή, ένα προσιτό και σύγχρονο σύστημα μεταφορών και ένα ασφαλές, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα