ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δεν θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα με το TLTRO, λέει ο Μ. Ντράγκι

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσουν το νέο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είναι

πολύ μικρότερη η άνεση να χρησιμοποιείται το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, απ΄ ότι με το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ξεκίνησε το 2011» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στη χθεσινή του κατάθεση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊικού Κοινοβουλίου. «Η γενική κατάσταση είναι τέτοια, ώστε αυτού του είδους οι συναλλαγές θα είναι πολύ λιγότερο επικερδείς» πρόσθεσε.

Καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, από τα ισπανικά έως τα ιταλικά, έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, μία τέτοια συναλλαγή που ήταν επικερδής πριν από δύο χρόνια θα έχει πιθανότατα μικρότερη απόδοση σήμερα, δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η ΕΚΤ συνδέει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες με τη χορήγηση από αυτές δανείων στην πραγματική οικονομία και μπορεί να φθάσει έως το ποσό του 1 τρις. ευρώ μέσω των λεγόμενων στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων (TLTRO) που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Προυπόθεση του προγράμματος είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιτυγχάνουν ένα ύψος δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων), διαφορετικά θα πρέπει να αποπληρώσουν το 2016 τα δάνεια που είναι κανονικά 4ετούς διάρκειας και έχουν επιτόκιο μόλις 0,25%. «Εάν οι τράπεζες δεν δώσουν δάνεια στο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να τα αποπληρώσουν», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να δανεισθούν περισσότερα από 700 δις. ευρώ και θα αυξήσουν τις πιστώσεις στην πραγματική οικονομία την 4ετία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα επιτρέψει ειδικότερα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων που έχουν εκδώσει, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ κ. Πέτερ Πράετ σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Les Echos. «Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα ενθαρρύνονται να δανείζουν περισσότερο και με πιο ευνοικούς όρους, αλλά και ότι θα αντλούν λιγότερα κεφάλαια από τις αγορές. «Αυτή η ρευστότητα θα επιστραφεί στους επενδυτές, που θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν άλλα στοιχεία ενεργητικού»., πρόσθεσε ο κ. Πράετ.

Το 2011, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, με το οποίο δόθηκε στις τράπεζες ποσό μεγαλύτερο από 1 τρις. ευρώ με τη μορφή 3ετών δανείων, μεγάλο μέρος του οποίου το χρησιμοποίησαν αυτές για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Αυτό βοήθησε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη στο ζενίθ της κρίσης χρέους.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ελαστικότητα στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. «Η άποψη της ΕΚΤ όσον αφορά την ελαστικότητα είναι ότι οι σημερινοί κανόνες έχουν ήδη επαρκή ελαστικότητα. Το να θεωρείται η ελαστικότητα ως ο μόνος τρόπος που διαθέτουν οι χώρες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, είναι στην πραγματικότητα πολύ περιοριστικό. Η διέξοδος από το χρέος έρχεται με την ανάπτυξη, όχι μέσω των δαπανών», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ (14/07)

Το υπερτιμημένο ευρώ απειλή για την ανάπτυξη

Η υπερβολική άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ αποτελεί ρίσκο για την βιωσιμότητα της ανάκαμψης της ευρωζώνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την θέση πως η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά τόνισε πως αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη .

«Αναμφίβολα η ανατίμηση που καταγράφηκε από τα μέσα του 2012 είχε αντίκτυπο στην σταθερότητα των τιμών» ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Στη σημερινή συγκυρία, ένα υπερτιμημένο ευρώ αποτελεί ρίσκο στην βιωσιμότητα της ανάκαμψης» υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως η σταθερότητα των τιμών αποτελεί τον βασικό στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες η κεντρική τράπεζα έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την γαλλική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μια εύλογη υποτίμηση του ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική, σημειώνοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας στηρίζει ομόφωνα την χρήση μη συμβατικών μέτρων εφόσον χρειαστεί. Τόνισε ακόμα πως το QE δεν παραβιάζει την δικαιοδοσία της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα